Salut
Societat 24/12/2022

Beure durant les festes pot perjudicar el cor

Els professionals de la salut fa dècades que avisen sobre els riscos cardíacs que porten les festes de Nadal

Dani Blum / The New York Times
3 min
Quatre persones brindant amb còctels diferents.

Vaig aprendre a estimar el caos de desembre: els meus intents frenètics per embolicar regals, treure coses de la meva llista de tasques pendents i sortir a fer unes copes amb els amics abans que se’n vagin de vacances. Tot i això, els metges asseguren que aquesta rutina fa que les festes siguin un moment àlgid per als problemes cardiovasculars: la quantitat de persones que moren a causa d’un infart és més alta entre Nadal i Cap d'Any que en qualsevol altre període de l’any. “Bevem i mengem molt més i ens exercitem i relaxem molt menys que en qualsevol altre moment de l’any”, afirma el cardiòleg de la Clínica Cleveland, Nicholas Ruthmann. 

Els professionals de la medicina fa dècades que avisen sobre els riscos per al cor de les festes de Nadal. A la dècada del 1970, els metges van anomenar l’efecte de les borratxeres síndrome del cor festiu, quan van adonar-se que els pacients sans arribaven a urgències amb fibril·lació auricular o ritmes cardíacs irregulars després d’haver begut durant les festes. “Els pot passar a joves o a persones d’edat avançada, a qualsevol”, assegura la investigadora cardiovascular del Centre Mèdic de la Universitat de Nebraska Kristen Brown.

Què és la síndrome del cor festiu?

En realitat, síndrome del cor festiu només és una altra expressió per referir-se a la fibril·lació auricular (FA) induïda per l'alcohol, que provoca un ritme cardíac ràpid i caòtic. La FA és una de les afeccions cardíaques més freqüents, segons Gregory Marcus, professor de medicina en el departament de cardiologia de la Universitat de Califòrnia, que ha estudiat la relació entre l’alcohol i la fibril·lació auricular. Tot i que moltes persones no presenten símptomes, les que sí que en tenen poden presentar palpitacions fortes, dolor toràcic o dificultat per respirar i, de fet, algunes pot ser que tinguin molta fatiga o fins i tot pèrdua de consciència.

Segons el professor de cardiologia de la John Hopkins Medicine Hugh Calkins, és important estar atents als símptomes, ja que la fibril·lació auricular pot augmentar el risc d'apoplexia. A més, la síndrome del cor festiu també es relaciona amb la demència i la insuficiència cardíaca.

Qui corre el risc de patir-la?

Les possibilitats augmenten amb l’edat; cap als 80 anys, la probabilitat de tenir la malaltia és del 10%. Calkins també explica que hi ha altres factors de risc: hi ha més probabilitats de patir fibril·lació auricular si ets alt, pateixes obesitat o si tens antecedents familiars. Els metges acostumen a diagnosticar-ho mitjançant un electrocardiograma. “El que sol succeir és que la gent va a fer-se una prova rutinària i li troben fibril·lació auricular”, assegura el professor de la John Hopkins Medicine. Calkins també ressalta que l’aparició dels rellotges intel·ligents ha fet que la gent noti molt més els canvis en el seu ritme cardíac. 

Què causa el cor festiu?

Tal com afirma el professor, els metges segueixen intentant entendre amb claredat com afecta l’alcohol al cor. Una teoria se centra en el fet que l'alcohol provoca alteracions en el sistema nerviós, que acostuma a regular el ritme cardíac. L’excés d’alcohol també pot alterar els senyals elèctrics del cor, que coordinen la contracció de les cèl·lules cardíaques. “Si en un dia qualsevol la probabilitat que l’endemà presentis fibril·lació auricular és d’una entre mil, si aquesta nit beus, per molt que sigui una copa de vi o una cervesa, la probabilitat pot ser de tres entre mil”, assegura Calkins.

Com es pot protegir el cor durant les festes?

Limitar la quantitat d’alcohol que es consumeix pot ajudar, però, si es decideix beure, és millor seguir una sèrie de recomanacions. Nicholas Ruthmann assegura que és molt important ingerir aigua durant les festes. Segons Ruthmann, entre copa i copa s’hauria de prendre un vas ple d’aigua per mantenir una bona hidratació. També és rellevant que, en cas que s'estigui prenent medicació, no s'ha de deixar de prendre. Fer esport també és una bona manera de prevenir la fibril·lació auricular, igual que controlar l’estrès.

Copyright The New York Times

stats