Societat 24/07/2021

Les Balears i el País Valencià acorden instal·lar un nou cable submarí de fibra òptica per impulsar el sector tecnològic

El nombre d’usuaris d’internet ha passat de 2 bilions el 2010 a 4,5 bilions el 2020 i els 'data centers' s’han incrementat un 585% entre el 2015 i el 2020

ARA Balears
2 min
Un bucejador revisant un cable submarí.

PalmaDesenvolupar una estratègia de millora de connexió de fibra òptica per mitjà de cables submarins amb l’Europa continental i amb altres continents: aquest és un dels acords que s'han assolit durant la I Cimera valencianobalear que va tenir lloc a Palma a principi de juliol entre els dos governs autonòmics.

Segons ha informat la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, aquesta iniciativa pretén posicionar tant el País Valencià com les Illes com a punts d’entrada i sortida d’infraestructures de cables submarins que afavoriran la futura implantació d’empreses tecnològiques als seus territoris i "faran que millori la qualitat de la vida ciutadana".

"El desplegament de la banda ampla per mitjà dels cables de fibra òptica submarins és, avui dia, un element estratègic per a les infraestructures i els serveis de digitalització d’empreses, ens i administracions", ha subratllat el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company.

Encara que les dues regions ja disposen d’infraestructures de cables submarins, des de la Conselleria asseguren que és necessari renovar-les i ampliar-les, "ja que el nombre d’usuaris d’internet i els serveis que s’ofereixen no deixen de créixer". En concret, el nombre d’usuaris d’internet ha passat de 2 bilions el 2010 a 4,5 bilions el 2020 i els data centers s’han incrementat un 585% entre el 2015 i el 2020. A Europa, al voltant del 45% dels cables submarins actuals instal·lats han de ser renovats perquè tenen una antiguitat de més de 20 anys.

La costa mediterrània a Espanya és crítica per connectar Europa amb el nord d'Àfrica, principalment per la costa oest del continent, per exemple amb el cable que uneix València amb Orà (Algèria) i obre Espanya cap a l'est cap a Palerm i via el canal de Suez la uneix amb Àsia.

Quant al funcionament d'un cable de fibra òptica submarí, són molt importants paràmetres com la qualitat i la tipologia del llit marí, els corrents, l’espai d’entrada o d’amarrament i la disposició dels repetidors.

stats