Societat 15/05/2020

Les Balears podrien començar a rebre turistes a partir de mitjan juny

Les Illes es preparen per a un pla pilot que preveu dur a l’obertura generalitzada dels aeroports l’1 de juliol

M. Llull/ C. Fajardo
3 min
Els aeroports de les Illes començaran a rebre turistes en un mes

Palma/ BarcelonaLes Illes Balears podrien començar a rebre turistes a partir de mitjan juny i seran el territori on es posarà en marxa un pla pilot de reactivació del turisme internacional. Aquest és el full de ruta amb què treballen els governs balear i espanyol, segons confirmen fonts de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i la Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears (CAEB).

El Govern balear, per la seva banda, no s’atreveix encara a afirmar-ho amb rotunditat, però sí que diu que està a punt. De fet, la presidenta, Francina Armengol, després de reunir-se dijous amb el ministre de Transport, José Luis Ábalos, va declarar: “Estam preparats per ja, a la segona quinzena de juny, poder fer front a alguna prova pilot amb algun grup reduït i començar a provar l’obertura dels aeroports i l’arribada de turistes”. Si la prova funcionàs, el juliol s’ampliaria.

Segons fonts de la CAEB, que donen per fet que hi haurà turistes a les Illes el mes que ve, l’objectiu de fer aquesta mena d’obertura de prova és que empreses i institucions puguin corroborar que tots els negocis implicats en el turisme, com també els protocols, funcionen de manera adequada durant la desescalada del confinament decretat per controlar la pandèmia del coronavirus. “Amb aquesta experiència pilot, plantejam habilitar un nombre limitat de vols perquè els turistes que ho desitgin, amb el pertinent control sanitari en origen, puguin gaudir de la seva estada a les Balears en condicions de seguretat”, va destacar divendres la presidenta de CAEB, Carmen Planas. La patronal també ha subratllat que aquesta proposta té el suport dels sindicats.

Per part del Govern, la portaveu i consellera de Presidència, Pilar Costa, va afirmar divendres que les Illes estan “preparades” i són “segures”, sobretot per “l’afectació més baixa de la pandèmia” respecte d’altres indrets d’Espanya. “Estam preparats per ser una experiència pilot”, va insistir Costa en referència als corredors segurs per “connectar determinades zones d’Europa amb les Illes Balears”. Aquest seria el cas d’Alemanya.

La portaveu va reiterar que cal estar preparats per rebre viatgers a partir de mitjan juny, encara que va matisar “que no hi ha confirmació” del dia a partir del qual es posarà en marxa l’arribada de turistes. Armengol ja havia defensat aquests arguments un dia abans amb Ábalos. “Tenim la situació de la pandèmia controlada des del nostre sistema sanitari; l’empresariat turístic i els sindicats, fent feina per adaptar les instal·lacions i obrir de manera segura tan aviat com sigui possible, i el Govern té enllestits els protocols de seguretat laboral”, va dir la presidenta. A principi de setmana, durant una trobada amb la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, Armengol ja havia reclamat “corredors segurs per poder començar la temporada turística”.

Entrada a Espanya limitada

D’altra banda, el Ministeri de Transports i Mobilitat va publicar divendres en el BOE una ordre que limita l’entrada a Espanya a cinc aeroports i vuit ports. Palma i Barcelona són dues de les vies d’accés aèries i marítimes per la seva “capacitat d’atenció d’emergències de salut pública”, segons determina el Reglament Sanitari Internacional. Completen la llista d’aeroports els de Gran Canària, Madrid i Màlaga.

L’entrada marítima també es podrà fer pels ports de Bilbao, Las Palmas de Gran Canària, Màlaga, Tenerife, València i Vigo. Aquesta mesura s’allargarà fins dia 24 de maig, tot i que serà prorrogable. A més, divendres va entrar en vigor l’ordre ministerial que decreta 14 dies de quarantena per a qualsevol persona que arribi de l’estranger.

stats