Reserves hídriques
Societat 10/01/2024

Les Balears tancaren l'any amb les reserves hídriques al 53% de la seva capacitat

Menorca i Eivissa han registrat un percentatge millor que l'any anterior

ARA Balears
2 min
Les reserves hídriques de les Balears

PalmaLes reserves hídriques de les Balears se situaren al 53% de la seva capacitat durant el desembre de 2023, un punt menys que el mes de novembre. Segons ha assenyalat la Conselleria de la Mar aquest dimecres en una nota de premsa, aquest canvi es produeix en un context de precipitacions inferiors a la mitjana, tal com indiquen les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Per illes, Mallorca ha experimentat una reducció de les reserves, i ha passat d'un 55% a un 54%. En canvi, Menorca ha mostrat un augment, ja que ha passat del 50% al 54%, i Eivissa també ha registrat una millora, del 41% al 43%. Pel que fa al canvi d'escenari de sequera de les Unitats de Demanda, s'ha registrat una modificació i la UD Formentera ha entrat dins de l'escenari d'alerta.

Així mateix, les altres nou Unitats de Demanda (Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, Pla, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Eivissa) es mantenen dins de l'escenari de prealerta. Des de la Conselleria han posat l'accent que segons l'Aemet el mes de desembre va ser "significativament més sec del que és habitual". Les precipitacions registrades van ser de 8,1 litres per metre quadrat (l/m²), molt per sota dels 64,9 l/m² de la mitjana històrica. A Mallorca es van registrar 6,1 l/m² (enfront dels 68,9 l/m² de mitjana); a Menorca, 22,8 l/m² (enfront dels 54,4 l/m² de mitjana); a Eivissa, 5,3 l/m² (enfront dels 57,4 l/m² de mitjana), i a Formentera, 2,0 l/m² (enfront dels 38,5 l/m² de mitjana).

A més, el mes de desembre va ser càlid, amb una temperatura mitjana de 12,5 graus i una anomalia de 0,9 graus per sobre de la mitjana històrica. En aquest sentit, han destacat que aquestes dades climàtiques ofereixen "una visió completa dels desafiaments en la gestió de l'aigua en l'arxipèlag, subratllant la importància de les estratègies de conservació i adaptació enfront de la variabilitat del clima".

stats