Societat 14/05/2021

Les Balears superen els 1.000 donants d’òrgans des del 1989

La pandèmia ha fet davallar la taxa de donants a la comunitat per primera vegada en més de trenta anys

ARA Balears
2 min
Una sanitària a l'hospital de Son Espases.

PalmaLes Illes Balears han superat el miler de donants d’òrgans d’ençà que es va posar en marxa el Programa de Donació d’Òrgans a la nostra comunitat autònoma el 1989. Segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat, des de llavors fins al 30 d’abril s’havien registrat 1.009 donants. D'aquests donants, 898 han estat a l’hospital de Son Espases de Mallorca (88,9%), 48 al Mateu Orfila de Menorca (4,7%), i 63 a Can Misses d’Eivissa (6,2%). Segons Salut, una quarta part dels donants són pacients estrangers.

Aquestes són algunes de les dades que han presentat la consellera de Salut, Patricia Gómez, i la directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, aquest divendres de matí. També hi han estat presents el director gerent de Son Espases, Josep Pomar; el coordinador autonòmic de trasplantaments, Miguel Agudo, i el coordinador de trasplantaments de Son Espases i cap del Servei de Medicina Intensiva de Son Espases, Julio Velasco.

En els 32 anys que fa que funciona el programa, Son Espases ha fet 1.237 trasplantaments renals i va arribar al rècord de 83 intervencions el 2019. El nombre de donants detectats any rere any a l'hospital illenc de referència el consolida com un centre capdavanter arreu de l’Estat en aquesta pràctica. Cal dir que, de moment, a les Balears només es fan trasplantaments renals, però "d’aquí a poc començaran a fer-se'n d'hepàtics", avança Salut en el comunicat.

Cal remarcar que, any rere any, l'Arxipèlag se situa com una de les comunitats amb una de les taxes de donació per milió d’habitants més altes. El 2018, amb el rècord de donacions registrades a les Balears (66), la taxa es va situar en 58,9 –el seu màxim històric–, mentre que la mitjana estatal va ser de 48. La tendència de la taxa de donants d’òrgans per milió d’habitants ha anat apujant al llarg dels anys, però la pandèmia també ha afectat aquest àmbit. El 2020 les Illes registraren una taxa de 38,5 punts, mentre la mitjana estatal fou del 37,4.

El nombre de donants s'estanca

En els darrers anys, el nombre de donants en estat de mort encefàlica –la més freqüent– s’ha estancat, no només a les Balears sinó en tot l’Estat. Aquest fet s'explica per la millora en el control dels factors de risc cardiovascular i dels avenços en el tractament dels pacients amb patologies neuroquirúrgiques agudes. Per això, l’ONT ha impulsat el Programa de Donació en Asistòlia Controlada, que permet extreure òrgans i teixits de persones que han mort a causa d’una aturada cardiorespiratòria. A Son Espases es va posar en marxa aquest programa el 2016 i al Mateu Orfila el 2017.

La posada en marxa d'aquest programa ha permès augmentar el nombre de persones que donen. De fet, l'any passat els donants en asistòlia controlada representaren el 32,7% del total. A més a més, gràcies a l'impuls d'aquesta iniciativa de l'ONT s'han pogut enviar 1.598 òrgans a altres comunitats autònomes, majoritàriament a Catalunya. En concret, s’han enviat 192 cors, 692 fetges, 152 pulmons, 482 ronyons, i 81 pàncrees.

stats