Matrimoni
Societat 04/03/2024

Les Balears són un dels territoris amb menys matrimonis religiosos: només un 11% es casa per l'Església

Les bodes civils han augmentat fins al 89%, segons dades d'un estudi de TBS Education-Barcelona

ARA Balears
2 min
Celebració d'una boda

PalmaLes Illes Balears són un dels territoris de l'estat espanyol on se celebren menys bodes religioses. Es tracta d'una tendència que es manté des de fa uns anys, segons dades d'un estudi elaborat per l'escola de negocis TBS Education-Barcelona que assenyala que, arreu de l'Estat, el 81% dels matrimonis són civils, xifra que les Balears superen en vuit punts percentuals, ja que assoleixen el 89%.

Aquesta preferència no és nova a les Illes, ja que fa aproximadament una dècada que el territori registra una de les diferències percentuals més accentuades de tot el país entre matrimonis civils i religiosos. El 2013 les noces religioses representaven un 19% del total i les civils, un 81%, xifres que encara s'han distanciat més, encara que a un ritme menor que en altres comunitats.

Es tracta d'unes xifres rellevants, especialment si es comparen amb les d'altres comunitats autònomes, com, per exemple, Extremadura, la diferència de les quals el 2013 era només de dos punts percentuals, amb un 49% de bodes religioses i un 51% de matrimonis civils. Ara aquests percentatges s'han convertit en un 29% i un 71%, respectivament. Cal destacar que, encara que amb ritmes diferents, totes les comunitats estan experimentant una transformació que denota cada vegada més una tendència creixent cap al matrimoni civil. 

En general, la tendència apunta cap a un decreixement de les bodes religioses, però les diferències en relació amb el territori són prou importants. El professor col·laborador de TBS Education-Barcelona, Edgar Sánchez, ha investigat si el tipus de casament té a veure amb el PIB per càpita i ha conclòs que, en un 47% de les comunitats autònomes, la correlació és alta. Això significa que, “aparentment, si les persones tenen més ingressos, es casen més pel ritu civil, encara que hem de prendre aquesta conclusió amb cautela, ja que el PIB no és un indicador genuí dels ingressos”, apunta Sánchez. 

Segons l'estudi, Espanya té una de les ràtios de casaments més baixes de tota la Unió Europea: les últimes dades demostren que, en l'última dècada, a Espanya hi ha hagut una mitjana de 3,3 bodes per cada 1.000 habitants, mentre que la mitjana europea s'ha situat en 4,1. Per contra, països com Alemanya sempre han mantingut una ràtio superior a la mitjana, arribant fins i tot als 5,4 casaments per cada 1.000 habitants, tal com va passar l'any 2018. Segons explica el professor, “encara que els matrimonis estan en auge, les ràtios són baixes a causa del descens de la població”. 

Aquesta recerca, que va ser assistida d'Intel·ligència Artificial supervisada, ha recollit i comparat les dades de sis països –Alemanya, Espanya, França, Grècia, Itàlia i Portugal– durant el període comprès entre el 2013 i el 2022, ha conclòs també que els espanyols són els que es casen a una edat més avançada: les dones espanyoles ho fan, de mitjana, als 33,4 anys, i els homes als 35,6, xifres que contrasten amb les de Grècia, per exemple, on les dones es casen de mitjana als 30,3 anys i els homes als 33,2. En general, elles es casen amb parelles més grans: la mitjana d'edat del primer matrimoni de les europees està en els 31,8, mentre que el dels europeus està en els 34,2. "Els resultats d'aquest estudi són un reflex més de les tendències demogràfiques i socials del continent i permeten aprofundir profundament en les particularitats culturals, econòmiques i socials de cada país", apunta Edgar Sánchez.

stats