Meteorologia
Societat 19/12/2023

Les Balears han viscut una tardor molt càlida i seca, amb rècords de nits tropicals

L'Aemet destaca el mes d'octubre, amb una mitjana de 21,1 °C

2 min
Poques precipitacions a les Balears durant la tardor

PalmaLes Illes Balears han viscut una tardor molt càlida, amb una temperatura mitjana de 20,1 °C, que la converteix en la quarta més càlida i la tercera més seca des que hi ha registres. Així ho ha explicat la delegada territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a les Balears, María José Guerrero, que ha fet el balanç trimestral del temps a les Illes. També ha estat una estació especialment seca, la tercera més seca des que es tenen registres, ja que ha plogut un 54% manco del normal. "Si el normal és que de mitjana plogui 220 l/m², durant aquesta estació ha plogut 101 l/m²". Els mesos de novembre i desembre han estat especialment secs a les Illes, amb casos com el del mes de novembre a Sant Joan de Labritja, a Eivissa, el més sec des de 1993, amb només 1,2 l/m² acumulats.

En general, les dades de l'Aemet mostren que les temperatures més altes de la tardor superaren els 30 °C a totes les illes i el mes de desembre, durant tres dies consecutius, del 10 al 12, es bateren rècords de temperatures màximes a Mallorca i Eivissa. Destaquen Capdepera, amb 26,6° C; Palma, amb 26 °C, i Sant Joan de Labritja, amb 26,8 °C.

Guerrero ha explicat que el mes d'octubre va ser inusualment càlid, amb una mitjana de 21,1 °C, fet que el converteix en el segon més d'octubre més càlid des que hi ha registres i, fins i tot, en alguns punts es bateren rècords de temperatura mensual, com a l'aeroport de Palma, amb una mitjana de 21,3 °C, la més alta des de 1972, o en el far de Portocolom, que va assolir una mitjana de 22,3 °C.

Més nits tropicals que mai

Guerrero ha fet especial esment a les nits tropicals, ja que, en general, han augmentat a totes les illes. Destaca Palma-Portopí, on s'ha batut el rècord des de 1978, quan es començaren a fer els registres, amb un increment del 90%, amb 36 nits, quan el normal és que n'hi hagi 19. També s'ha duplicat el nombre a l'aeroport de Palma, de 4 a 8 nits tropicals, i a Menorca amb un increment d'un 42%, de 12 a 17 nits, mentre que a Eivissa ha crescut un 18%, de 17 a 20 nits.

L'Aemet ha destacat l'absència de nevades a la serra de Tramuntana, "quan allò normal és que nevi dos dies", i el fet que hàgim viscut una tardor ventosa, amb ràfegues i ones amb altures significatives, com 5,7 metres a la boia de Maó i 4 metres a la de la Dragonera.

Un Nadal molt suau i sense pluges

L'Aemet també ha anunciat que durant les festes de Nadal es registraran temperatures suaus durant el dia i més fresques durant la nit, amb màximes de 18 °C i mínimes de 9 °C. No s'esperen precipitacions.

Finalment, es preveu que a la nova estació, que s'iniciarà divendres 22 de desembre, es mantingui l''índex de precipitacions habitual, però que sigui un hivern càlid, amb un primer trimestre que superi els 11º C de mitjana, encara que la tendència al llarg dels tres primers mesos de l'any és que les temperatures vagin baixant, especialment a final de gener i principi de febrer.

stats