Societat 21/07/2020

Les Balears continuen sense complir els objectius en ajuda oficial al desenvolupament

Actualment, el Govern destina un 0,1% del pressupost de la Comunitat a aquesta partida, però la Llei balear de cooperació del 2005 té com a meta arribar al 0,7%

A. T.
2 min
La CONGDIB posa en marxa la campnya #CooperativaNovaNormalitat

PalmaEl Govern de les Illes Balears continua lluny de complir el seu objectiu en matèria d'ajuda oficial al desenvolupament. La Llei autonòmica de cooperació 2005 estableix com a meta arribar a destinar un 0,7% del pressupost de la Comunitat a ajuda oficial, però aquesta xifra actualment només suposa un 0,1%. Així ho ha explicat el president de la Coordinadora d'Organitzacions No Governamentals de Cooperació al Desenvolupament de les Illes Balears (CONGDIB), Jean François Cuennet. La coordinadora ha lliurat aquest dimarts el seu balanç de la legislatura 2015-2019 en relació amb les polítiques de cooperació.

Les Balears han passat de dedicar 2,2 milions a l'ajuda oficial el 2016 a dedicar-n'hi 5,8 el 2019, fita que demostra que "hi ha hagut una voluntat de recuperació", segons Cuennet. Així i tot, aquesta xifra "només és una passa" i demana que es "continuï caminant cap al 0,7%". Aquest percentatge és el que varen establir les Nacions Unides els anys 80 i que "la societat civil europea ha agafat com a reivindicació pròpia" i que la "llei balear de cooperació va incloure també".

Aquesta dada, ha puntualitzat el president de la coordinadora, només inclou la partida que dedica la Direcció General de Coordinació del Govern a aquesta matèria, de manera que en queden exclosos els pressupostos, tant insulars com dels ajuntaments. Amb aquests doblers, l'Administració pública "finança projectes de cooperació internacional als països del sud, projectes d'emergència i ajuda humanitària en cas de catàstrofe natural o provocada pels humans i projectes de sensibilització aquí a les Illes Balears", ha explicat Cuennet.

Amb la campanya #CooperativaNovaNormalitat, la CONGDIB pretén que el Govern balear "continuï aplicant les polítiques que derivin de les Nacions Unides i de l'Acord de París del 2015 sobre canvi climàtic, que és un acord vinculant i que tots els estaments polítics han de dur a terme". A banda d'això, volen que "amb vista a la tardor, quan es negociïn els nous pressupostos al Parlament, es tinguin en compte les reivindicacions i es dediqui a la cooperació els recursos que mereix", ha conclòs el president de la coordinadora.

stats