Societat 20/09/2022

Les Balears continuen amb una de les ràtios d'infermeres més baixes d'Europa

El Consell General d'Infermeria adverteix que falten 95.000 professionals a l'Estat

ARA Balears
1 min
Infermeres de l'hospital Son Espases.

PalmaLes Balears continuen sent una de les comunitats amb la pitjor ràtio d'infermeres per pacient de l'Estat. El Consell General d'Infermeria (CGE) ha advertit aquest dimarts que falten 95.000 infermeres a Espanya per solucionar el dèficit de professionals i arribar a la mitjana europea (entre 768 i 911 infermeres per cada 100.000 habitants).

La mitjana estatal és de 625 professionals i només Navarra supera la mitjana europea. Segons ha detallat el president del CGE, Florentino Pérez Raya en declaracions recollides per Europa Press "gairebé la meitat d'Espanya supera la mitjana estatal, però n'hi ha d'altres molt allunyades dels veïns europeus". Entre elles, hi ha Múrcia, Galícia, Andalusia, el País Valencià i les Balears. "Està en risc la seguretat del pacient. No hi ha equitat al Sistema Nacional de Salut", ha lamentat.

Així mateix, el nombre de pacients que ha d'atendre una infermera a Espanya "duplica i fins i tot triplica la xifra recomanada per garantir la qualitat". "Si sumam les diferències entre les regions, aquest principi d'equitat que ha de tenir el sistema sanitari no es compleix", ha defensat Pérez Raya.

Per al president del CGE, una de les solucions és atreure les més de 15.000 professionals que actualment fan feina fora del país. En aquest sentit, ha apuntat que les condicions laborals a Espanya són pitjors que en altres països europeus i a escala estatal "parlam del mateix: a Navarra hi ha tantes infermeres perquè les condicions seran millors que, per exemple, a Andalusia".

stats