Societat 25/11/2022

Les Balears, a la cerca de metges de família, pediatres i anestesistes

Salut assegura que "no hi ha límit de pressupost" per contractar professionals d'aquestes especialitats, però no en contracten més perquè les borses estan buides

2 min
Metges i usuaris insten a posar fi a la precarietat

PalmaMetges de família, pediatres i anestesistes. Aquestes són les tres especialitats amb més mancances de professionals a les Balears: les borses estan buides i sovint costa cobrir les places quan hi ha baixes. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, assegura que el seu departament "treballa intensament" per oferir unes condicions laborals atractives per atreure professionals, però fins i tot així "hi ha manca de professionals".

"No hi ha limitació pressupostària per contractar metges de família, pediatres i anestesistes. Entren amb tres anys de contracte d'interinitat i a qualsevol metge que vulgui venir se li pot oferir aquesta estabilitat", ha afirmat aquest dijous Gómez als mitjans de comunicació, després d'una reunió amb representants de professionals de l'Atenció Primària.

La trobada s'ha fet arran que societats mèdiques, el Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) i el sindicat mèdic fessin públic fa dues setmanes un document conjunt en què alerten de la "situació insostenible" en què es troben els centres de salut. A més, també varen remetre a la Conselleria un decàleg amb mesures per millorar el servei. Precisament, és a la Primària on la manca de professionals –sobretot metges de família i pediatres– és més important.

Els residents fugen de la Primària

"Alguna cosa ens haurem de replantejar si les borses estan exhaurides i els metges no fan coa per fer feina a l'IB-Salut", ha criticat el president del COMIB, Carles Recasens, després de la reunió amb Gómez. Ha valorat la predisposició de la Conselleria per escoltar, però ha criticat que l'esforç pressupostari que s'ha fet "no basta". "Som conscients que s'ha invertit molt més en sanitat, però no hem vist que s'hagi reflectit en els professionals", ha afegit.

El doctor ha apuntat que l'augment de recursos no ha anat d'acord amb l'increment de la demanda i això ha provocat que, ara com ara, els professionals "estiguin sotmesos a suportar una sobrecàrrega de feina dia a dia" i hagin de respondre "amb els pocs efectius que hi ha a agendes sobresaturades". Així mateix, ha remarcat la necessitat de retornar el prestigi a la Primària: "La medicina de família està en un deteriorament continu. Els residents no volen fer feina a la Primària. Quan acaben, van a fer feina a Urgències i al 061", ha tancat.

16 metges de família més a Mallorca

Gómez ha anunciat que a partir d'aquest desembre s'incorporaran 16 metges de família a centres de salut de Mallorca, que permetran baixar la ràtio de pacients per professional dels 1.850 actuals a 1.700. A Eivissa se n'hi han incorporat vuit (que han permès davallar la ràtio de 2.000 a 1.700) i està previst que n'entrin tres més al gener. En total, s'han creat 56 places estructurals més per a metges de família, que s'aniran cobrint a mesura que es captin professionals.

La consellera ha valorat les aportacions "constructives" dels representants de les agrupacions mèdiques i ha assegurat que la voluntat és continuar millorant les condicions i els recursos. Això sí, ha insistit que hi ha mesures al decàleg, com ara el tancament dels centres de salut l'horabaixa, que no estan previstes. "Va ser molt costós obrir-los quan vàrem arribar i la societat ho va valorar molt positivament", ha argumentat Gómez, i ha afegit que "s'ha d'intentar equilibrar la situació dels professionals amb les demandes de la població".

stats