Societat 30/04/2019

El primer Pla autonòmic per a la lluita contra el tràfic de dones té un pressupost de 2,8 milions d'euros

Armengol: "No venem fum, el pla està ben dotat econòmicament"

Maria Fuster
2 min
La presidenta del govern, Francina Armengol, la directora de l'IB-Dona, Rosa Cursach i la consellera de presidència, Pilar Costa

PalmaEl Govern ha presentat aquest dimarts el primer Pla autonòmic per a la lluita contra el tràfic de dones i nines amb finalitats d'explotació sexual, que s'aplicarà durant quatre anys i que està dotat amb un pressupost de 2,8 milions d'euros. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat la quantitat destinada. "No venem fum, el pla està ben dotat econòmicament". En aquest sentit, Armengol ha assegurat que "abans no hi havia un compromís públic, el qual sí que s'ha fet palès durant aquesta legislatura".

El desenvolupament d'aquest pla "és un fet històric", ha dit la presidenta, qui ha expressat "un agraïment infinit" per la feina feta per les entitats que es dediquen a atendre les dones en situació de prostitució –Creu Roja, Casal Petit, Fundació Amaranta i Metges del Món–, una feina que "moltes vegades es fa de manera invisibilitzada". També ha remarcat que a la XADPEP (Xarxa d'Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució), que funciona des de fa deu anys a Palma, s'hi han adherit Calvià i Eivissa.

El Pla autonòmic per a la lluita contra el tràfic de dones amb finalitat d'explotació sexual i l'abordament de la prostitució a les Illes Balears (2019-2022) s'ha presentat als mitjans després d'informar les entitats i tots els agents implicats en la lluita contra aquesta xacra i per donar alternatives a les dones que l'exerceixen.

Al document s'explica com les Illes Balears són una de les principals destinacions d'oferta de prostitució i que més de 100.000 homes paguen cada any per consumir sexe, segons dades del Grup d'Estudis de la Prostitució a les Illes Balears.

[[OBJECT]]

La consellera de Presidència, Pilar Costa, ha assegurat que s'ha fet "una passa de gegant fruit de la voluntat política expressada al Parlament per unanimitat. Costa ha assenyalat que "no podem tancar els ulls davant aquesta cruenta forma de violència masclista, de la qual es parla molt poc".

Per la seva banda, la directora de l'IBDona, Rosa Cursach, ha explicat que el pla té diferents eixos que van des de la sensibilització i la visibilització fins a la intervenció des de diferents àmbits, com el de seguretat, el sanitari, el de serveis socials i el laboral. En aquest sentit, Cursach ha destacat que el pla preveu posar en marxa un projecte similar al que s'ha posat en marxa amb la col·laboració del SOIB adreçat a víctimes de violència masclista per poder planificar sortides laborals.

El pla autonòmic també preveu aprofundir en la investigació. "Tenim poca investigació quantitativa, n'hem de millorar el coneixement. Cal aconseguir més informació. Una de les propostes és investigar la relació amb el turisme", ha assegurat Cursach.

stats