Societat 24/07/2020

L'Audiència jutja quatre acusats del cas IME, per a qui demana 24 anys de presó

La Fiscalia els atribueix un delicte de malversació en concurs amb frau a l'administració i prevaricació

Ara Balears
2 min
L'Audiència de Palma. / ARA BALEARS

PalmaL'Audiència de Palma jutjarà dilluns i dimarts que ve dos ex-alts càrrecs de l'Institut Municipal de l'Esport (IME) de Palma, un empresari adjudicatari del manteniment de poliesportius i un executiu de l'empresa, acusats per la Fiscalia de malversar gairebé 755.000 euros i per als quals demana penes que sumen 24 anys de presó, segons ha informat l'agència Efe.

El judici d'aquesta peça separada de la macrocausa del cas Cursach és el primer per corrupció que es du a terme a l'Audiència de les Balears després de l'estat d'alarma per la pandèmia. Els quatre processats s'enfronten a acusacions de malversació en concurs amb frau a l'administració i prevaricació, per fets suposadament ocorreguts entre 2011 i 2016.

El fiscal relata en el seu escrit d'acusació que Antoni Ramis, gerent de l'IME de 2011 a 2015, el cap de manteniment del mateix organisme, un amic seu amo de l'empresa de manteniment que tenia a càrrec seu instal·lacions esportives i un executiu d'aquesta empresa varen beneficiar econòmicament l'empresa amb fons municipals.

D'una banda, segons l'acusació, es va modificar el sistema de control de les despeses dels poliesportius perquè no fossin supervisats pels directors de cada instal·lació, sinó pel cap de manteniment de l'IME.

Així mateix, l'adjudicatària del manteniment va cobrar per treballs no fets per ordre dels directius de l'Institut i gairebé va duplicar el preu de subministraments que va adquirir per a l'organisme públic. La Fiscalia detalla també que l'empresa s'havia compromès a reduir un 8% la seva facturació perquè havia retallat la presència de treballadors a les instal·lacions, però només va rebaixar-la un 3%.

Entre les conductes presumptament delictives imputades per l'acusació pública també està l'incompliment d'obligacions contractuals en la higiene de les instal·lacions esportives, que es varen cobrir contractant una altra empresa.

Per tot això, la Fiscalia demana 7 anys de presó per malversació en concurs amb frau a l'administració i 14 anys d'inhabilitació per a ocupacions o càrrecs públics per prevaricació per a cadascun dels dos ex-alts càrrecs de l'IME, i 5 anys de presó per a l'empresari i per al seu empleat per malversació com a cooperadors necessaris, a banda de 8 d'inhabilitació en cada cas com a inductors a la prevaricació.

Per a tots quatre, reclama la indemnització a l'IME pels 754.867,62 euros presumptament defraudats, quantitat el 81% de la qual correspon a sobrecostos facturats a l'erari públic municipal.

stats