Societat 27/07/2020

L'Audiència condemna a un any de presó dos dels processats pel cas IME

El Ministeri Fiscal ha modificat les seves conclusions i només considera culpables l'empresari Antoni Roig i l'excap de manteniment de l'IME Alberto Serna

A. Tarragó
2 min
Els quatre processats pel cas IME durant el judici aquest dilluns

PalmaLa secció segona de l'Audiència Provincial de les Balears ha condemnat a un any de presó l'empresari Antoni Roig i l'excap de manteniment de l'Institut Municipal d'Esports (IME) de l'Ajuntament de Palma Alberto Serna per un delicte de frau a l'administració en el judici pel cas IME d'aquest dilluns. El Ministeri Fiscal ha modificat les conclusions inicials i, a banda de davallar les penes dels condemnats, ha exclòs dels fets els dos altres processats, l'exgerent de l'IME Antoni Ramis i l'excap de producció de l'empresa de Roig, Bartolomé Colom. Amb aquest nou escrit, les parts han arribat a un acord de conformitat.

Tot i això, ni Roig ni Serna hauran d'ingressar a presó si, a canvi, paguen una multa de 12 i 5 euros diaris, respectivament, durant el període de les seves condemnes, un any. D'aquesta manera, i després de reconèixer els fets, entre els dos abonaran un total de 6.200 euros en multes. Ara bé, l'exfuncionari no podrà accedir a cap càrrec públic durant quatre anys i l'empresari queda inhabilitat per rebre subvencions públiques durant un any i nou mesos. També se'ls ha imposat una indemnització –que ja s'ha donat per satisfeta– de 22.185,51 euros a l'IME.

El judici d'aquesta peça separada de la macrocausa del cas Cursach és el primer per corrupció que es du a terme a l'Audiència de les Balears després de l'estat d'alarma per la pandèmia. La Fiscalia considera que Roig i Serna, que eren amics, es varen posar d'acord perquè l'empresa adjudicatària obtingués avantatges econòmics en perjudici de l'IME entre el 2012 i el 2014.

Segons el nou escrit del Ministeri Fiscal, presentat aquest dilluns, Antoni Roig va establir un "sobrepreu en el cost de l'adquisició dels materials consumibles necessaris per dur a terme les tasques de conducció i manteniment i les peces de recanvi". Per la seva banda, Serna "es va encarregar que recaigués sobre ell el control de les factures que presentava l'empresa".

De set i cinc anys de presó a un

Així, "entre el novembre del 2012 i el setembre del 2014 l'entitat Roig Obres Serveis i Medi Ambient S.A. va presentar factures mensuals amb sobrepreu per un import total de 22.185,51 euros que va satisfer indegudament l'IME". En aquest punt, la Fiscalia assenyala que "no consta que en els anteriors fets hi participassin Antoni Ramis Mas i Bartolomé Colom Vicens", exgerent de l'IME i cap de producció de l'empresa ROIG SA. Finalment, considera només autors d'un delicte continuat de frau a l'administració Roig i Serna.

Inicialment, el Ministeri Públic demanava una pena de cinc anys de presó per als dos empresaris –Roig i Colom– i de set anys per als exfuncionaris –Ramis i Serna. A més de reduir el temps en què es varen cometre els delictes, del 2012 al 2014 i no del 2011 al 2016, la Fiscalia ha conclòs que no es varen incomplir "obligacions contractuals en la higiene de les instal·lacions esportives", concretament de "prevenció de la legionel·la". Tampoc no s'ha pogut comprovar, tal com acusava inicialment el Ministeri, que l'empresa "facturàs imports indeguts per l'horari presencial dels seus treballadors" a les instal·lacions municipals.

stats