Societat 02/11/2023

L’Associació de Varietats Locals posa les llavors ‘en dansa’

Aquests dies ha presentat a Madrid l'exposició 'La dansa de les llavors. La germinació del coneixement', un projecte de comissariat artístic

Joan Socies
2 min
L’Associació de Varietats Locals, amb seu a Porreres, ha presentat aquests dies a Madrid l’exposició 'La dansa de les llavors. La germinació del coneixement'

PorreresL'Associació de Varietats Locals, amb seu a Porreres, ha presentat aquests dies a Madrid l'exposició La dansa de les llavors. La germinació del coneixement. És un projecte de comissariat artístic, que és una instal·lació interactiva que identifica l'acte de sembrar i està formada per diversos elements físics: el continent on plantar, la llavor i la diversitat de les varietats locals, concretament una llavor de cada tipus de cultiu: hortícola, cereal, lleguminosa i fruiter. L'audiència pot interactuar amb l'exposició, a través de la qual aprèn més de cadascuna de les varietats de llavors i de les persones que han ajudat a conservar-les. A l'exposició hi ha la veu i imatge de quatre persones que cultiven les varietats seleccionades. Elles són Maria Eulàlia Adrover i Cosme Adrover amb l'ordi mallorquí; Cati Vaquer amb el pebre ros; Miquela Vanrell amb el ciuró mallorquí, i Rosa Pons amb la varietat de vinya callet.

El material interactiu ha estat obra d'Enric Socias (artista transmèdia), que ha fet la filmació i l'edició; les il·lustracions són de Nívola Uyà (artista visual), i Lluís Vidaña (artista visual) n'ha fet la part d'escenografia i disseny gràfic. Tot el projecte ha estat coordinat per Aina Socies de l'Associació de Varietats Locals.

El projecte artístic va ser finalista juntament amb altres dos projectes de la convocatòria Brotant entre Ciència i Art: Les llavors com a resilients pilars de l'alimentació sana i sostenible del passat, present i futur.

Part de l'exposició

L'exposició compartirà sala a Madrid amb dos projectes més: el Banco móvil de semillas, de Marco Ranieri, i Semillas sonoras, de Javier Forment.

Aquests comissariats s'emmarquen en el projecte de recerca de Daniel Carasso Fellowship El repte de la digitalització de llavors: sostenibilitat, big data i moviment social per sistemes de llavors de codi obert, dirigit per la investigadora Dra. Raquel Ajates (UNED), i finançat per la Fundació Daniel i Nina Carasso, i la UNED, en col·laboració amb el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i Red Planea.

Els següents mesos estaran exposats:

• A les Escuelas Pías de la UNED, Madrid, del 2 al 16 de novembre del 2023.

• Al Museu de la Vida Rural en L'Espluga de Francolí, Tarragona, de l' l'1 al 31 de desembre del 2023.

L'exposició a Mallorca no serà fins en haver acabat aquests dos períodes expositius.

stats