Societat 26/01/2022

Arriben més de 400 immigrants en un dia a Canàries en embarcacions precàries

Una ONG alerta de la mort de 18 persones davant les costes de Lanzarote

ARA
2 min
Un dels rescats de Salvament Marítim a Lanzarote

BarcelonaEls equips d'emergències han auxiliat durant la nit de dimarts més de 400 immigrants en aigües canàries quan intentaven arribar en pastera a terres europees. Entre aquests migrants hi ha una seixantena de dones i 24 infants, segons han informat el 112 i Salvament Marítim. Entre els avisos, se'n va rebre un a les costes de Lanzarote, però quan el buc Guardamar Calíope va arribar a les coordenades indicades, la barca zòdiac estava pràcticament enfonsada i només hi va trobar nou persones, un número molt inferior al que normalment viatja en pasteres. Els testimonis van apuntar que hi havia 18 persones desaparegudes.

La responsable de l'ONG Caminando Fronteras, Helena Maleno, ha dit que aquestes 18 persones han mort davant les costes de l'illa. "Si no venen estem morts, no podem aguantar ni mitja hora més", ha explicat que van dir des de l'embarcació accidentada. L'activista ha criticat que, tot i tenir la posició geogràfica, els mitjans de rescat es van activar massa tard.

Durant la passada nit, la Guardamar Calíope va localitzar una altra pastera a Lanzarote amb 32 ocupants, tots ells homes magrebins, que van ser traslladats a Fuerteventura perquè les infraestructures de primera acollida de Lanzarote estaven saturades, després de rescatar més de 250 persones en quatre llanxes i dues pasteres durant la nit. En una d'aquestes embarcacions hi viatjaven 58 immigrants, cinc dels quals menors i vuit dones.

La de Canàries, la ruta més mortífera

Fins a 4.404 persones van morir el 2021 ofegades en les diferents rutes migratòries que porten a les costes espanyoles des del nord de l'Àfrica, és a dir, diàriament el mar es cobra 12 vides, en un degoteig imparable i que va a més, malgrat les restriccions imposades pel covid i les polítiques defensives de les fronteres europees. La xifra suposa més del doble de morts –un 102,9%, per ser exactes– que les registrades el 2020, que ja va ser un dels més tràgics des que l'ONG Caminando Fronteras actua de notari per fer visible una situació dramàtica. Com ja va passar el 2020, la de Canàries va ser el 2021 la ruta més mortífera, amb 4.016 víctimes mortals en 124 naufragis, i es consolida com la més perillosa del món. Els migrants surten de l'arc costaner entre el Marroc i Gàmbia per endinsar-se a les aigües de l'Atlàntic en cayucos i fràgils barques que no aguanten ni la força de les onades ni la durada del trajecte i, en el seu intent d'esquivar policies i guardacostes, perden l'orientació i es desvien del seu rumb inicial. Tant és així que dues de les embarcacions van aparèixer al Carib, a l'altra banda de l'oceà, amb tots els passatgers morts.

Amb l'entrada al 2022, la ruta s'ha mostrat molt activa. Des del 17 de gener fins ara s'han rescatat 1.825 persones en una quarantena d'embarcacions, segons el recompte que n'ha fet el diari El País. Ara arriben més dones i les barques són cada vegada més fràgils.

stats