Societat 05/08/2020

Arranz sobre l'augment de casos de covid-19: "En tenim més perquè els estam cercant de manera activa"

Salut ha informat de 15 nous brots i ha explicat que el 90% de les persones que han donat positiu és a ca seva i que un 70% és asimptomàtic o té símptomes lleus

M. Fuster
2 min
Javier Arranz portaveu de la conselleria de Salut

Palma"En tenim més perquè els estam cercant de manera activa", ha assenyalat Javier Arranz portaveu del comitè de Malalties Infeccioses de les Illes, qui ha remarcat que la conselleria ho està fent bé i que com es detecten abans un 90% són a ca seva. La consellera de Salut Patrícia Gómez, per la seva banda ha assegurat que un 70% dels casos nous de covid-19 són asimptomàtics o tenen símptomes lleus, quan en el temps del pic més alt de la pandèmia es detectaven sense símptomes només un 10%. D'altra banda Arranz, ha comentat que tot i que la informació no està del tot actualitzada, s'ha detectat 15 nous brots durant la darrera setmana.

En relació amb els nous brots, Arranz ha explicat que la majoria dels detectats són familiars o d'amics amb contagis reduïts. El portaveu de Salut també ha dit que hi ha més de 2.000 contactes sota vigilància de Salut.

Gómez ha assenyalat que darrerament hi ha hagut poques hospitalizacions; en concret, la setmana passada "només 11 persones han ingressat als hospitals i cap a l'UCI", ha dit la consellera, qui també ha incidit que el perfil de la persona positiva ha canviat.

Segons el portaveu de Salut, a Mallorca hi ha 90 pacients a a l’hospital, però el seu estat de salut no té "la mateixa importància que fa setmanes", ja que, segons Arranz, 48 hi són per motius socials o per facilitar un correcte aïllament, i 6 són a UCI. A Menorca cap persona està hospitalitzada i hi ha 19 persones amb covid-19 a casa, mentre que a Eivissa només hi ha tres persones, una de les quals a la UCI, i 13 atesos a domicili, i dos a Formentera, a ca seva.

La consellera ha recordat que la detecció precoç és la millor manera de controlar i tallar la transmissió del virus; per aquest motiu, s'està formant infermeres i sanitaris per arribar a les 400 persones –actualment n'hi ha prop de 200– que es dediquin a tasques de rastreig de manera activa i exhaustiva, per si són necessaris. També ha posat l'èmfasi a assenyalar que Balears és una destinació turística segura, poc després que Arranz hagi dit que s'ha anar una mica més enllà del nombre.

Respecte de la implantació de l'aplicació per a telèfons mòbils Radar Covid, que el govern central preveu posar a disposició de Balears a partir de la setmana vinent, la titular de Salut ha assegurat que el seu departament tardarà "uns dies més".

"S'estan fent els darrers ajustos tecnològics" per a la compatibilització de la informació de contactes que recopila l'aplicació amb la informació dels pacients de la qual disposa Atenció Primària. "Treballarem la setmana vinent i la següent perquè estigui llesta al més aviat possible", ha apuntat

Radar Covid

Respecte de la implantació de l'aplicació per a telèfons mòbils Radar Covid, que el govern espanyol va anunciar que es podria implantar a les Balears a partir de la setmana que ve, la Gómez ha assegurat que". "S'estan fent els darrers ajustos tecnològics" per a la compatibilització de la informació de contactes que recopila l'aplicació amb la informació dels pacients de la qual disposa Atenció Primària. "Treballarem la setmana vinent i la següent perquè estigui llesta al més aviat possible", ha assegurat.

stats