Societat 24/04/2021

Arabay, el cafè artesà torrat a Lloret que desembarca a Madrid

L'empresa ha passat de tenir 80 clients a vendre a gairebé 1.700 botigues en onze anys

Catalina Riera
2 min
Un treballador d'Arabay Coffe Roasted a la botiga de Palma.

PalmaEl coronavirus no ha frenat l'empresa mallorquina Arabay Coffe Roasted que, tot i la pandèmia, el mes passat va desembarcar a Madrid. Fundada el 1952 a Lloret de Vistalegre per la família Vallcaneras, en uns onze anys aquest negoci ha passat de tenir prop de 80 clients i a vendre a gairebé 1.700 botigues. És un exemple d'èxit i creixement basat, fora del sector turístic, segons el propietari de l'empresa, Toni Vallcaneras, en el procés d'elaboració i en el rostit del gra.

Vallcaneras és químic i el que més li agrada del cafè és "investigar" sobre el producte. Explica que el seu pare no volia que es dedicàs al negoci familiar –Cafés Bay, que només tenia una botiga a Lloret– perquè les multinacionals cada vegada guanyen més terreny en aquest sector. De fet, el pare el que volia era jubilar-se i vendre l'empresa, però un viatge a Tanzània va dur Toni Vallcaneras a posar-se al capdavant de la companyia. "Hi vaig estar un mes i la visita a una zona de producció de cafè em va despertar la curiositat. La manera de fer feina em va parèixer fascinant", recorda.

L'obsessió per cercar gra de bona qualitat i la millor manera de torrar-lo el va dur a fer un cafè que cada vegada tenia més reconeixement. I no es va limitar a fer de majorista, Vallcaneras també va obrir cafeteries pròpies on se serveixen begudes fetes amb el mateix gra que també venen. Ara tenen una botiga a Palma, una altra Eivissa i fa poques setmanes en varen obrir una altra en ple centre de Madrid. I el creixement no s'atura: Vallcaneras també pretén obrir un altre establiment a Andorra abans que acabi aquest any.

L'empresa va vendre més de 200.000 quilos de cafè l'any 2019. "Som els que venem més cafè especialitzat en el territori espanyol. Aquest èxit es deu a la maquinària d'alt nivell que utilitzem", assegura. Un dels objectius de Vallcaneras és vincular el cafè al món ciclista: "La cervesa es relaciona amb el futbol i el nostre producte amb el ciclisme. Els atletes d'aquest esport tenen unes dietes molt estrictes, però se'ls permet prendre cafè".

Dut de fora, torrat a Mallorca

El clima tropical és imprescindible a l'hora de produir el cafè que anomenen speciallity coffe, la carta de presentació d'Arabay. El primer país on Toni Vallcaneras va comprar cafè va ser Brasil, perquè "té un estàndard molt bo", però explica que a Etiòpia s'hi fa el gra de "millor qualitat". En aquest moment Vallcaneras compra a una vintena de països diferents i sempre cerca el mateix: finques petites en què "la part verda" –que és la de sembra i recollida– estigui ben tractada i se n'encarreguin cafeïcultors especialitzats.

Però el procés no s'acaba cercant on comprar el millor gra, a Mallorca es continua el procés d'elaboració torrant el gra de cada origen amb una recepta específica. En acabat, es desintoxica perquè "després de rostir-lo conté molt de diòxid de carboni", explica Vallcaneras. Finalment, reposa durant 48 hores en uns sacs de tela microperforats i es distribueix en un període màxim de 15 dies, que és quan "la corba d'intensitat aromàtica és millor", afegeix.

stats