INVESTIGACIÓ A L’ESGLÉSIA
Societat 08/03/2015

El bisbe apartà el prior de Lluc només hores després de la denúncia per abusos

Xavier Salinas cità el religiós a Manacor, on ha passat una setmana de visita pastoral

M. Bonnín / Q. Torres
3 min
TROBADA A MANACOR La trobada entre el prior i el bisbe es va produir a la rectoria de Manacor.

Manacor/ PalmaEl bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, actuà de manera immediata i contundent davant l’acusació de presumptes abusos sexuals presentada per un antic blauet contra el prior de Lluc, Antoni Vallespir. Només unes hores després que es formalitzàs la denúncia davant el tribunal eclesiàstic de Mallorca, dijous, Salinas va cridar el prior a Manacor, on es trobava de visita pastoral, i li va ordenar que s’apartàs de les seves funcions i que abandonàs el santuari. En aquell moment, encara no havia transcendit públicament que havia estat denunciat.

La reunió entre el bisbe i l’encara prior de Lluc es va produir al capvespre de dijous a la rectoria de Manacor. El bisbe havia demanat al rector de Manacor, Andreu Genovard, si li podia deixar un espai per reunir-se amb una altra persona, sense dir-li de qui es tractava. Diverses persones varen veure arribar l’encara prior de Lluc a la rectoria. La reunió va ser relativament breu. Salinas va demanar explicacions a Vallespir i li va deixar clar també que havia de renunciar als seus càrrecs i deixar immediatament el monestir.

L’endemà al matí, una vegada que s’havia fet pública la denúncia, el prior abandonava Lluc. Abans de partir, Vallespir va reunir els professors laics que ensenyen a l’escola que hi ha al santuari, als quals va explicar que havia de deixar la seva tasca per la denúncia interposada contra ell.

Resposta immediata

La immediata actuació del bisbe Salinas se circumscriu en un canvi de posició de l’Església davant les denúncies de suposats abusos sexuals a menors per part de capellans, un canvi de posició que s’ha intensificat amb l’arribada del papa Francesc. De la intransigència del passat, l’Església ha passat darrerament a actuar i a situar-se devora les presumptes víctimes. Així es va posar de manifest no fa gaire a Granada, on el papa en persona es va posar en contacte amb una presumpta víctima que havia denunciat, sense èxit, abusos sexuals de diversos capellans quan era menor. La intervenció del papa, a més de deixar en evidència els responsables d’aquella diòcesi, va forçar una investigació a deu religiosos.

Salinas no ha necessitat que ningú l’empenyés a actuar. Ho va fer de manera immediata just després que es presentàs la denúncia. El to del comunitat enviat divendres pel bisbat, que ha sorprès més d’un per la contundència, també se circumscriu en el canvi de posició respecte d’aquests casos. “Desitjam mostrar el nostre dolor i repulsa pels presumptes delictes denunciats i manifestar la nostra proximitat amb la víctima que pogués estar afectada per aquest pecat i delicte, si així es confirma, i compartim el més absolut respecte per l’actuació de la justícia, tot desitjant l’aclariment dels fets i salvaguardant el dret de totes les parts. Qualsevol abús és una ofensa a les víctimes i a Déu, i ens produeix profund sofriment”, va dir el Bisbat. Situant-se devora la víctima i condemnant amb contundència els presumptes delictes denunciats, l’Església deixava entreveure també que la denúncia presentada té indicis de veracitat.

L’actuació del bisbe, però, no ha acabat. Es preveu que avui dematí es desplaci al monestir de Lluc on, si no hi ha canvis de darrera hora, es reuniria amb els pares dels alumnes que estudien a l’escola amb l’objectiu de tranquil·litzar-los. Divendres horabaixa, els coritos -que és com es coneix popularment a Mallorca els frares de la Congregació dels Sagrats Cors- i els seglars responsables de l’escola ja varen convocar els pares amb la mateixa intenció.

Els abusos que han apartat Vallespir del santuari de Lluc es varen cometre presumptament durant els anys noranta. El denunciant, un jove de 35 anys que viu a Barcelona des de fa més de quinze anys, l’acusa d’abusos sexuals continuats, la gravetat dels quals hauria anat augmentant amb el pas del temps. Aquests s’haurien produït en dos espais: al santuari de Lluc, quan el denunciant estudiava intern a l’escolania i Vallespir n’era el preceptor, i al monestir de la Real, on tots dos anaren a viure durant uns quatre anys, segons han confirmat fonts properes al cas. El monestir palmesà també és gestionat per la congregacó dels Sagrats Cors. En aquest segon indret, els abusos haurien estat més greus.

Altres casos

La gran popularitat de què gaudeix Vallespir, símbol de la lluita cívica per la conservació del territori i la defensa de la cultura, ha donat especial repercussió al cas. Però no és l´únic al qual s’enfronta l’Església mallorquina. Actualment, s’està duent a terme la investigació de suposats abusos a un exescolanet de la parròquia de Selva que haurien ocorregut a finals dels anys 80 i inicis dels 90. En aquest cas, s’investiga la participació de diversos religiosos, entre els quals es troba qui era rector de la parròquia i que ja està jubilat.

stats