Societat 02/11/2021

Antonio Alvarado, Premio Nacional de disseny de moda

Col·laborador d'Almodóvar i estilista d'artistes, ha sigut reconegut per ser un pioner en temes com la sostenibilitat o la identitat

ARA
2 min
El dissenyador Antonio Alvarado

BarcelonaEl dissenyador Antonio Alvarado, de 67 anys, ha sigut guardonat amb el Premio Nacional de disseny de moda 2021 que atorga el ministeri de Cultura. El jurat ha reconegut que Alvarado "ha obert al llarg de la seva trajectòria el camí a generacions de dissenyadors abordant temàtiques socials que han cobrat una nova dimensió en l'actualitat, com la identitat o la sostenibilitat". El premi està dotat amb 30.000 euros i el jurat també ha valorat "la capacitat del dissenyador de representar tota una època a través de la seva estètica irònica i transgressora, així com la seva condició de figura clau com a pont entre els corrents i les escenes més innovadores de Madrid i Barcelona".

Un vestit d'Antonio Alvarado.

Alvarado va ser considerat durant molts anys un enfant terrible de la moda. Les seves propostes van tenir una gran rebuda a escala internacional i el van convertir en un dels protagonistes de la renovació de la moda espanyola a partir dels anys 80. És conegut també per les seves col·laboracions amb el món de la cultura, i al llarg dels anys ha vestit artistes com Alaska, Mecano, Tino Casal, Rocío Durcal, Carmen Maura o Antonio Banderas. També ha participat en diverses pel·lícules d'Almodóvar -La ley del deseo, Mujeres al borde de un ataque de nervios, Tacones Lejanos, Kika o La flor de mi secreto- i va ser el responsable d'estilisme del mític programa de televisió La bola de cristal.

El 1997 es va traslladar a Barcelona, on es va integrar el circuit de la moda catalana de la mà d'Antonio Miró. El 1999 va ser nombrat president de l'associació ModaFAD fins al 2003, quan va tornar a Madrid. Aquest 2022 el Museo del Traje de Madrid té previst inaugurar una exposició retrospectiva dedicada a la seva carrera.

stats