Societat 13/03/2018

Antich (PSOE) demana al Senat igualtat entre dones i homes als centres penitenciaris de Balears

Denuncia, entre altres fets, que les dones de Menorca són traslladades a Palma, mentre que els homes poden quedar al penitenciari menorquí

Lluís Felipe Lorenzo
2 min
Antich demana al Senat igualtat entre dones i homes també als centres penitenciaris de Balears

PalmaEl senador per les Illes Balears Francesc Antich ha registrat una moció per ser debatuda a la Comissió de Justícia del Senat amb la qual reclama al Ministeri de Justícia que posi en marxa les iniciatives, projectes i programes necessaris per tal que als centres penitenciaris de les Illes Balears es respecti la igualtat i les dones i els homes rebin el mateix tracte.

El socialista ha presentat aquesta iniciativa per continuar amb l’impuls de l’agenda feminista que han iniciat aquestes setmanes els socialistes, tot traslladant del carrer a les institucions la veu de les dones a través d’iniciatives, propostes i mocions com aquesta.

Antich ha recordat l’aprovació, el 2007, de la llei per a la igualtat efectiva de dones i homes, i com, després de gairebé onze anys d'haver rebut el vistiplau al Congrés, “aquesta igualtat de tracte no es veu ni als àmbits particulars i als de la mateixabadministració pública”, fent referència a la situació que es viu als centres penitenciaris de les Illes, que són “un exemple de tracte desigual entre dones i homes”.

Francesc Antich ha detallat que el centre penitenciari de Menorca, construït recentment, “no té cap mòdul de dones”, cosa que fa que les dones recluses d’aquesta illa siguin traslladades al centre de Palma, circumstància que provoca un “doble càstig, tant econòmic com d’afecció personal, per a les recluses i per als seus familiars”.

En el cas del centre d’Eivissa, que “és vell i està saturat, amb cel·les en un lamentable estat”, només existeix “un mòdul de dones amb cinc cel·les habitables amb tres lliteres cada una”, cosa que és “absolutament insuficient” per a la població reclusa de l’illa.

Pel que fa al centre penitenciari de Palma, “disposa de 16 mòduls, només un dels quals està destinat a dones”, de manera que “conviuen totes juntes: preventives amb penades”. Això fa que “no existeixi, a diferència del que passa als mòduls destinats als homes, un mòdul de respecte ni una unitat de tractament especial”.

El senador socialista ha criticat les condicions en les quals es troben les dones recluses de les Illes Balears i ha demanat el suport de la resta de forces polítiques a aquesta iniciativa, que “només pretén que la igualtat de tracte arribi també als centres penitenciaris de la nostra terra”.

stats