Societat 06/03/2024

Les ambulàncies de Mallorca convoquen aturades per denunciar la "desídia" de l'IB-Salut

Les mobilitzacions estan previstes per als dies 21, 25 i 27 de març, amb aturades parcials entre les 10 i les 12 h i des de les 16 fins a les 18 h

ARA Balears
2 min
Una ambulància.

PalmaEl Comitè d'Empresa de Gestió Sanitària i Assistencial de Balears (GSAIB) a Mallorca, integrat per FS-TES, USAE, CCOO i UGT, ha decidit, per unanimitat, convocar una vaga de transport sanitari davant "la manca de diàleg i la deixadesa, desídia i passivitat que suporten per part de la direcció de l'empresa i els seus responsables, així com la poca implicació per part de l'IB-Salut com a responsable directe d'aquesta empresa pública, que té en l'actualitat més de 850 treballadors". La protesta consistirà en aturades parcials i, en cas de no aconseguir "avanços", serà indefinida. Segons ha indicat el comitè d'empresa aquest dimecres en un comunicat, les mobilitzacions estan previstes per als dies 21, 25 i 27 de març amb aturades parcials entre les 10 i les 12 h i des de les 16 fins a les 18 h. I en cas de no aconseguir "un avanç seriós", han assegurat que la jornada de vaga continuarà a partir del 2 d'abril durant les 24 hores del dia i de manera indefinida.

En aquest sentit, s'han programat concentracions davant la seu del l'IB-Salut en les aturades de les franges de dematí i als hospitals de referència durant les aturades de l'horabaixa. Els convocants han recordat que el conveni col·lectiu recull des de l'1 de gener de 2023 diferents aspectes de millora de les condicions dels treballadors –econòmiques, socials, de jornada i organitzatives–, "que el GSAIB ha incomplert des de llavors". "Hauríem de tenir adaptats els salaris a la normativa de Funció Pública i actualment no estam ni integrats en aquest organisme, cosa que genera un greuge comparatiu entre diferents treballadors que fan les mateixes funcions, atès que es regeixen per diferents convenis col·lectius malgrat tenir-ne un de propi d'empresa, i l'empresa no abona les millores econòmiques que comporta aquesta integració, atès que no pretén fer-la", han denunciat.

Diversos incompliments

Els sindicats han criticat també la "nul·la predisposició" de l'empresa per abordar el Pla d'acció social, que des de l'1 de gener de l'any 2023 està pressupostat De la mateixa manera, han argumentat la protesta per la falta d'abonament de l'excés de jornada de 2023; la falta de negociació en l'aplicació de diversos protocols; l'abonament dels endarreriments econòmics als treballadors del transport sanitari programat des de maig de 2022; la "nul·la implantació" de les 35 hores setmanals, o el tracte que rep el comitè d'empresa a l'hora de sol·licitar una reunió per tractar els incompliments.

"Davant la passivitat i desídia amb la qual la direcció de l'empresa i els seus responsables afronten el diàleg i negociació amb la part social, ens hem vist obligats a la convocatòria de mobilitzacions a la recerca d'un canvi de tarannà i solucions que permetin avançar", ha explicat el secretari del Comitè d'Empresa del sindicat UGT, Francisco Muñoz, qui ha advertit que "el temps i la paciència s'acaben". Per això, ha continuat, usaran "totes les eines" a la seva disposició "per revertir la situació actual i exigir respecte". "Esperam que la direcció de l'empresa i l'IB-Salut siguin responsables perquè aquest conflicte no arribin a patir-lo els pacients", ha finalitzat el sindicalista.

stats