Violència sexual

Alliberades nou joves a qui obligaven a prostituir-se: "Vivien esclavitzades"

La policia ha alliberat nou dones i ha detingut deu membres de la xarxa criminal, entre ells els dos líders

Natàlia Fenollosa
3 min

BarcelonaLes joves tenien una habitació per a cada una. Un espai petit, fosc i amb poca ventilació. El mateix espai on dormien i menjaven també era on les obligaven a prostituir-se. Tenien un microones i un munt de les seves pertinences apilades en una petita estança de la qual no podien sortir. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han aconseguit alliberar nou víctimes d'entre 23 i 31 anys dels tentacles d'un grup criminal que les explotava sexualment a Manresa i a Mollet del Vallès. En total, hi ha deu detinguts. Totes les dones van arribar a Catalunya des d'Amèrica del Sud, principalment des del Paraguai, amb l'esperança de construir un futur millor.

La banda criminal captava les víctimes en situacions de vulnerabilitat mitjançant l'engany. Els explicaven que vindrien a treballar cuidant gent gran, amb unes condicions laborals dignes i una vida prometedora. El grup criminal pagava totes les despeses del transport i la resta de tràmits necessaris per entrar al país. Un cop arribaven als pisos, els prenien la documentació i el mòbil. Un cop incomunicades, els deien que havien contret un deute econòmic amb l'organització criminal. Un deute que només podrien saldar a través dels seus serveis sexuals. Les víctimes vivien "sota condicions d'esclavitud", tal com explica en declaracions a l'ARA l'oficial Miguel, agent de la Policia Nacional. Estaven obligades a estar disponibles les 24 hores del dia, no tenien dies de descans i estaven forçades a mantenir relacions sexuals encara que estiguessin indisposades.

Les relacions sexuals forçades eren sense protecció, sovint acompanyades de violència física, i els clients, si ho demanaven, les podien gravar. A més, les víctimes estaven controlades amb càmeres de videovigilància i obligades a consumir cocaïna per incentivar la compra d'aquesta droga per part dels clients.

Deu detinguts

Aquest dimarts la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ha desarticulat els dos pisos i han alliberat nou víctimes, quatre de les quals estan en protecció de testimonis. Les autoritats han detingut deu persones implicades en la xarxa criminal per presumptes delictes de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual, prostitució, contra els drets dels ciutadans estrangers, la salut pública, la integritat moral i per organització criminal.

La xarxa criminal mantenia una jerarquia "sòlida" en el repartiment de rols relacionats amb la captació, el trasllat i l'explotació de les dones. Segons fonts policials, la xarxa estava liderada per un home i una dona, que treballaven conjuntament amb un membre que s'aprofitava del seu coneixement com a agent de viatges per introduir les víctimes a l'Estat. Fonts policials consultades per aquest diari confirmen que la dona que dirigia l'organització havia estat prèviament víctima del mateix grup criminal. Les autoritats expliquen que no es tracta d'un fet aïllat que quan una víctima aconsegueix sortir del grup criminal hi torni poc temps després per treballar per a l'organització. Aquestes dones, que sovint són del mateix país d'origen que les víctimes, les anomenen "mamis" i s'encarreguen de coordinar l'arribada de les víctimes.

Escapar del prostíbul

L'oficial Miguel explica que la investigació va arrencar l'agost del 2022, després que una de les víctimes aconseguís fugir d'un dels prostíbuls i acudís a la policia. Les autoritats no tenen clar quant fa que aquest grup criminal actua a Catalunya. De moment, l'operatiu, anomenat Joya-Aguyje, s'ha centrat a Catalunya i no hi ha hagut detencions als països sud-americans on captaven a les víctimes. Els agents han fet entrades a Gavà, Manresa i Mollet del Vallès, i han intervingut més de 13.000 euros en efectiu, 18 telèfons mòbils, 300 grams de cocaïna i nombrosa documentació relacionada amb l’explotació de les víctimes. 

Les víctimes alliberades estan sent ateses per la Fundació Apic-Acam i les autoritats han clausurat els pisos prostíbul. La investigació ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció número 3 de Manresa i duta a terme per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Biscaia i la Unitat Central de Xarxes d'Immigració i Falsedats Documentals de la Policia Nacional de Barcelona.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats