Violència masclista

Alerta Feminista demana a les institucions que no contractin músics condemnats per violència masclista, després del cas de Menorca

Menorca va registrar un cas de violència masclista cada dia l'any 2023

Confinades amb els seus maltractadors: les víctimes, en perill
25/06/2024
2 min

PalmaAlerta Feminista ha demanat a les institucions que no contractin músics condemnats per violència masclista, després del cas de Menorca. L'associació es refereix a un músic del Migjorn Gran condemnat per maltractament i lesions a una dona el 23 de maig. Aquest home forma part d'un grup habitual a les festes de l'illa i que, per tant, és contractat per l'Administració pública. Segons expliquen, fora del jutjat el condemnat "no es responsabilitza del dolor causat ni tampoc d'una reparació real" i, per això, varen instar a les institucions que preveien concerts amb aquesta agrupació musical a prendre partit, "a aplicar la tolerància zero davant les agressions masclistes i, per tant, a no finançar amb doblers públics aquells qui exerceixen la violència".

Tot i rebre el silenci com a resposta per part d'algunes administracions, a l'organització la van respondre tres ajuntaments i el Consell Insular de Menorca, que traslladaren el seu compromís amb la causa. Per altra part, la banda ha cercat un substitut pels concerts previstos a Ferreries i Ciutadella, i així impedir que l'agressor continuï pujant a l'escenari. Per Alerta Feminista, és cabdal el "posicionament polític clar i contundent" de les personalitats públiques. A més, diuen que aquesta "és una petita mostra del poder que l'organització popular i la lluita feminista pot tenir" a la societat.

En el judici, l'acusat va reconèixer l'agressió comesa la matinada de divendres a dissabte 18 de maig al domicili familiar. Se'l va declarar culpable i va ser condemnat a una pena de 37 dies de treball a la comunitat i a una multa de 150 €. L'Associació de Dones Juristes Themis ja es planteja fer una queixa a la fiscalia delegada de violència de gènere per qüestionar la resolució d'aquest cas.

Des d'Alerta Feminista, assenyalen que, malauradament, aquest és només un cas més de la llarga llista d'agressions i abusos de poder que de manera sistemàtica i diària tenen lloc a l'illa. Segons les dades consultades a Viogen, el Sistema de Seguiment Integral de casos de Violència de Gènere, en funcionament des de l'any 2007 per la secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior, Menorca va registrar un cas de violència masclista cada dia l'any 2023. Segons una publicació del 14 de juny a poderjudicial.es, el nombre de víctimes de violència de gènere a les Balears creix un 7% en els registres del primer trimestre del 2024. La web feminicidio.net actualitza la publicació del recompte anual de feminicidis a l'estat espanyol: l'any 2023 van ser 102 les dones assassinades i 44 en el que va de 2024.

Les dades de violència sobre la dona del Consell del Poder Judicial indiquen que el primer trimestre de 2024 a les Balears es van registrar un total de 2.703 delictes contra la dona. D'aquests, 1.259 van ser de lesions i maltractaments.

stats