Societat 05/03/2019

L'Albufera ja té una nova llacuna d'aigües fondes per recuperar l'estat hídric del parc

L'estany està connectat a tota una sèrie de síquies i canals, fet que permetrà una major presència de flora i fauna aquàtiques

Ara Balears
2 min
Imatge aèria de la nova llacuna

PalmaEl Parc Natural de l'Albufera de Mallorca ja té una nova llacuna d'aigües fondes. Amb una superfície de quatre hectàrees i una fondària superior a un metre, està destinada a convertir-se en un indret clau del parc per millorar-ne l'estat hídric i recuperar hàbitats de la major zona humida de les Balears, que sofreix un greu procés de salinització que n'està canviant dràsticament la biodiversitat. A més, també servirà per observar aus aquàtiques i l'alimentació de nombroses espècies autòctones de la zona.

La llacuna està connectada a tota una sèrie de síquies i canals, la qual cosa possibilitarà que les aigües es renovin de manera adequada i permetin una major presència de flora i fauna aquàtiques, ja que l'Albufera es troba catalogada dins el llistat d''IBA in danger' (Zones Importants per a les Aus i la Biodiversitat en Perill), segons Birdlife International.

Segons fonts de Medi Ambient, durant els mesos que ha durat el dragatge ja s'hi han pogut contemplar fotges, collblaus, corpetasses o gallfavers, i fins i tot s’hi ha detectat l’espinós, un petit peix d’aigua dolça que únicament està present en certs indrets de l'Albufera que disposen d’aigües de molt bona qualitat, i que, per tant, es troba amenaçat.

A més, s'espera que la llacuna pugui rebre aviat les aigües de les fonts Ufanes, gràcies a una derivació inclosa en un projecte finançat per l'Impost de Turisme Sostenible per millorar l'estat hídric de tota la cara oest del parc i d’alguns dels seus hàbitats.

L'Albufera ja compta amb una nova llacuna per recuperar l'estat hídric del parc

Les obres de dragatge es varen iniciar a final de l'any passat i en aquests moments ja s'han retirat més de 50.000 m³ de sediments, que han estat dipositats als voltants de la llacuna en forma de dics amples on el pròxim hivern es preveu sembrar oms resistents a la grafiosi (una malaltia que afecta aquesta espècie vegetal), polls blancs i altres plantes pròpies dels boscos de ribera.

El projecte també contribuirà a augmentar l'oferta de visita i el gaudi públic de l’espai protegit, atès que disposa d'una plataforma elevada d'observació de fauna que possibilita una contemplació pausada del paisatge.

La finca on s'ubica la llacuna ocupa unes 30 hectàrees just al límit més occidental del parc natural i és propietat d'Endesa. El 2016 la companyia va signar un acord de custòdia del territori amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i el GOB. El conseller Vicenç Vidal; el director general d'Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas, i Toni Muñoz, del GOB, varen visitar l'obra.

stats