Societat 08/05/2020

L'Ajuntament de Palma recuperarà el pagament de l'ORA dia 13 si Mallorca inicia la fase 1

També s'incrementarà un 80% el servei de l'Empresa Municipal de Transports per adaptar-se a la reactivació de l'activitat comercial i laboral

K. O.
3 min
El servei d'ORA de Palma serà municipal a partir de juny de 2019

PalmaL'Ajuntament de Palma recuperarà a partir de dimecres 13 de maig el pagament de l'ORA i incrementarà un 80% el servei de busos de l'EMT si Mallorca inicia la fase 1 de desescalada, segons ha anunciat aquest divendres el batle de la ciutat, José Hila. La decisió s'ha justificat perquè durant aquesta fase es preveu reactivar l'activitat comercial i la mobilitat laboral malgrat que caldrà continuar mantenint el distanciament físic i només sortir de casa si és necessari, com ha recordat Hila, qui ha assegurat que "ho tenim tot a punt" per entrar a la fase 1.

A partir de dilluns l'EMT recuperarà els horaris anteriors a l'estat d'alarma a les línies que cobreixen els principals eixos de Palma i l'àrea metropolitana. Com ja es va anunciar, l'ocupació màxima permesa dels busos és del 50% i és obligatori l'ús de mascareta i pagar amb la targeta ciutadana. Es preveu obrir els espais exteriors de Son Moix per fer esport individualment i accedir a les sis pistes de tennis, la pista de patinatge i d'atletisme i el velòdrom, però caldrà demanar cita prèvia.

Els mercats municipals permanents podran començar a obrir els espais no alimentaris respectant les distàncies de seguretat sanitària. Pel que fa als mercats no permanents, durant la fase 1 s'aniran preparant les condicions per reiniciar l'activitat. Per incentivar el comerç i l'activitat econòmica s'estan plantejant una bonificació com a mesura per promoure el consum en el petit i mitjà comerç de Palma.

El Consistori també reobrirà dues oficines d'atenció a la ciutadania de Sant Ferran i de les Avingudes entre les 8.30 i les 14 h que se sumaran a la que ja estava oberta a Cort. S'habilita un horari preferent per a les persones majors de 65 anys entre les 10 i les 11 h del matí i s'establirà un control d'accés per garantir un aforament de quatre metres per persona. D'altra banda, l'Empresa Funerària Municipal de Palma permetrà les vetlles amb un màxim de deu persones i garantint les condicions d'higiene.

Tot el personal dels centres municipals de Serveis Social faran feina presencial i el Servei d'Ajuda a Domicili també serà presencial. En el cas del Servei d'Acollida Integral Violència de Gènere, Cort preveu elaborar una proposta de reincorporació presencial dels treballadors al Centre Flassaders. La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, ha afegit que el seu departament vol donar estabilitat a les places per a víctimes de violència masclista que s'han creat com a reforç durant l'estat d'alarma.

Reobriran les biblioteques municipals de Palma per fer préstecs, tornar llibres i fer tràmits del carnet. També obriran el castell de Bellver i el Casal Balaguer amb un aforament limitat a un terç. La canera de Son Reus reprendrà el servei d'adopció i de voluntaris que passegen cans amb cita prèvia, tot i que reduiran l'aforament i tots els visitants hauran de dur guants i mascareta. Es reservarà una franja horària exclusiva per a majors de 65 entre les 9 i les 10 h. També es reprenen les cirurgies d'esterilització a les colònies urbanes de moixos.

Emaya reprendrà el servei de recollida de roba als contenidors de Càritas Mallorca i la Fundació Deixalles i reobrirà l'atenció presencial a la ciutadania a les oficines de Joan Maragall de l'empresa pública demanant cita prèvia. L'aforament serà limitat a cinc persones a l'interior i serà obligatori entrar amb mascaretes i guants. Ja s'han col·locat mampares i a l'entrada de l'oficina hi haurà gel disponible per rentar-se les mans.

La Regidoria de Model de Ciutat mantindrà l'atenció ciutadana telemàtica a través de correu electrònic i telèfon i es posaran en marxa reunions amb videoconferència. De manera progressiva i al llarg de la setmana tornarà a entrar en funcionament l'atenció al públic dels departaments de Participació Ciutadana, Mobilitat i Govern Interior, el servei Tributari i el de recaptació i en tots els casos caldrà demanar cita prèvia.

stats