Societat 18/01/2022

L’Ajuntament de Palma aclareix que l’activitat a la pedrera de la Garrigueta és per feines de neteja

L'empresa Cemex, anterior propietària de l'explotació, està retirant els residus que va abandonar allà i pels quals va haver de pagar una multa de 15.000 euros el 2020

3 min
La pedrera de Sineu en una imatge d'arxiu.

PalmaLa regidora de Model de Ciutat, Urbanisme i Sostenibilitat de Cort, Neus Truyol, ha resolt els dubtes plantejats aquest dilluns per la Federació d'Associacions de Veïns de Palma en relació amb la pedrera de la Garrigueta Rassa. "Amb quina intenció s'ha començat a treballar a la pedrera?", demanaven en un comunicat arran que "els veïns han detectat moviment de màquines excavadores, camions i blocs de construcció". Segons Truyol, aquesta activitat es deu a "feines de neteja, autoritzades per l'Ajuntament de Palma a la Conselleria de Medi Ambient".

"El Govern balear ha fet un requeriment a la propietat, els promotors, per fer la neteja de l'entorn d'aquesta pedrera, amb la intenció de retirar-ne tot el que són residus no valoritzables –com ara ferralla–", ha detallat l'edil de Cort. Així, "els propietaris d'aquest entorn han demanat un permís a l'Ajuntament amb aquest requeriment del Govern" i el Consistori "ha hagut de donar el permís, que és temporal, fins a l'11 de febrer a les 11 h", ha expressat Truyol. Després, "es tornarà a precintar aquesta pedrera perquè s'aturi aquesta activitat", ha indicat.

En aquest sentit, fonts de Medi Ambient puntualitzen que l'anterior propietària –l'empresa Cemex– està retirant residus que havien quedat al recinte, entre els quals hi ha materials nocius per a la salut de les persones, com ara amiant o fibrociment. Així mateix, declaren que això mateix no té res a veure amb el projecte de restauració de la pedrera, sinó que és resultat d'un expedient que va obrir la Direcció General de Residus i que es va resoldre el 2020. L'empresa va haver de pagar una multa de 15.000 euros per haver abandonat aquests residus i la retirada d'aquests, que s'està fent ara, forma part de la sanció.

Per la seva banda, la Federació apunta en el seu comunicat que la pedrera "es va tancar arran d'una explosió que, per segons i molta sort, no va costar la vida a diverses persones, quan una gran pedra va caure sobre un habitatge de l'entorn". Això, diuen, va fer que l'Ajuntament decidís tancar-la el 29 de setembre de 2004. "L'empresa del moment, la multinacional Cemex, va recórrer contra el tancament als tribunals. Però les sentències varen donar la raó a l'Ajuntament, reconeixent explícitament que l'explotació no tenia llicència municipal, i va quedar tancada i sense activitat. Així ha estat durant 20 anys", manifesten.

Nova proposta d'explotació

Ara bé, l'entitat veïnal assegura que "la pedrera ha estat comprada per Terral Holding SL 2005", qui ha presentat "una nova proposta d'explotació i negoci milionari, sota la disfressa de la regeneració". El veïnat s'ha oposat a aquest nou projecte i tem que la zona "es converteixi en un abocador". Ara, "el dimecres 19 de gener està previst que l'expedient vagi novament a la Subcomissió Tècnica de Medi Ambient del Govern balear", segons ha avançat la Federació. Després, afirmen "encara haurà d'anar a l'Assemblea de Medi Ambient" i quedaran "altres tràmits, inclosa l'obtenció de llicència per part de l'Ajuntament de Palma, com determinen la normativa i la sentència esmentada".

De fet, "el ple de l'Ajuntament de Palma de 23 de desembre de 2021 va aprovar, per unanimitat, 'instar el Govern de les Illes Balears a rebutjar el projecte definitiu de regeneració presentat per l'empresa Terral Holding 2005 S.L. Cantera de la Garrigueta Rassa, tal com han exigit les associacions de veïns de la zona, la Federació de Veïns de Palma i diverses entitats ecologistes'", recorda la mateixa Federació. "Aquest acord es va comunicar a Medi Ambient del Govern balear dia 13 de gener de 2022", conclouen en els veïns, als quals consta que "els informes presentats per l'Ajuntament de Palma respecte del projecte de Terral Honding 2005 SL són negatius i no s'ha concedit cap llicència municipal d'explotació".

stats