Espai

Així són els nous astronautes europeus que (potser) viatjaran a la Lluna

L'Agència Espacial Europea presenta les dues dones i els quatre homes seleccionats entre més de 22.500 aspirants

2 min
L'enginyer lleonès Pablo Álvarez serà el tercer astronauta espanyol i la investigadora Sara García Alonso ha estat escollida astronauta suplent

ParísCatorze anys després de l'última vegada que l'Agència Espacial Europea (ESA) va seleccionar astronautes, l'organisme n'ha presentat una nova promoció aquest dimecres. Són dues dones i quatre homes seleccionats entre més de 22.000 aspirants en un procés que ha durat un any i mig. La nova generació d'astronautes europeus podria participar en el projecte més ambiciós que té l'ESA damunt la taula —en una missió internacional— de cara al 2030: un viatge tripulat a la Lluna.

Entre els seleccionats hi ha un espanyol, el lleonès Pablo Álvarez. És el primer astronauta de l'Estat que entra a formar part de l'ESA des de Pedro Duque el 1986. És enginyer, té 34 anys i treballa a Airbus. "Ser astronauta és un somni i sé que tots no anirem a la Lluna, però m'encantaria ser un d'ells", ha assegurat. Els altres escollits són la francesa Sophie Adenot, la britànica Rosemar Coogan, el belga Raphaël Liégois i el suís Marco Sieber. El sisè astronauta és un britànic, John McFall, amb una discapacitat física que li afecta la cama. És el primer parastronauta de la història. Fins ara, l'ESA tancava la porta a qualsevol persona que tingués una discapacitat. Una altra espanyola, la biotecnòloga Sara García, també de Lleó i de 33 anys, ha arribat fins a l'última fase de la selecció i formarà part dels astronautes de reserva.

Per poder impulsar tots els projectes de l'ESA, els països que en formen part han acordat aquest dimecres augmentar-hi el pressupost en 17.000 milions d'euros pels pròxims cinc anys. Europa no es vol quedar enrere en la cursa a l'espai davant les grans potències com la Xina, que hi ha multiplicat la inversió els últims anys, i els Estats Units, que doten la NASA amb un pressupost que quadruplica l'europeu.

Bona salut i saber mantenir la calma

En el procés de selecció dels nous astronautes europeus, els aspirants han hagut de passar tests psicotècnics i de personalitat i fer unes quantes entrevistes. Entre els requisits que l'ESA havia marcat destaca tenir un màster en ciències naturals, medicina, enginyeria, matemàtiques o informàtica i tres anys d'experiència laboral o de recerca en algun d'aquests camps, així com un elevat nivell d'anglès (C1). Els aspirants també havien de tenir una salut excel·lent, no ser fumadors, mesurar entre 150 cm i 190 cm i tenir com a màxim 50 anys. Havien de ser capaços de mantenir la calma en situacions de molta pressió i ser bons nedadors. En els entrenaments, els astronautes han de ser capaços d'estar-se dins l'aigua moltes hores.

Dels més de 22.000 aspirants, el 60% eren homes. Només se n'han seleccionat sis, però els reservistes escollits podrien ser cridats per l'ESA els pròxims anys si necessita més personal. És la primera vegada que l'Agència Espacial Europea crea una reserva amb els finalistes.

stats