Cultura
Societat 13/02/2024

'Aïllats', el joc en què Ramon Llull és el culpable de tots els mals de les Balears

Aquest projecte, creat per tres emprenedors mallorquins, pretén donar a conèixer la cultura i la llengua de les Illes de manera lúdica

2 min
El joc 'Aïllats', creat per tres emprenedors mallorquins.

PalmaAïllats és un joc de taula que en breu serà una realitat. Està ambientat en la cultura balear i inspirat en tradicions i personatges de les Illes com el ferreret de Mallorca, el flaó d’Eivissa, l’avarca menorquina o el peix sec formenterenc, entre d’altres. L’objectiu que persegueix és donar a conèixer la llengua i trets de la cultura balear d’una manera lúdica i educativa. I té un atractiu curiós: un dels personatges històrics més estimats de Mallorca, Ramon Llull, és “un dels mags més poderosos del món, que obre el llibre de les sargantanes maleïdes de Cabrera”. A partir d’aquí, a l'arxipèlag es fa fosc i personatges icònics de les Balears, com na Maria Enganxa, el dimoni Cucarell o els guiris “acaben posseïts i amb una intenció ferma: destruir l’ecosistema de les Illes”, explica Toni Perelló, professor al CEIP Ses Cases Noves, i un dels creadors del joc, juntament amb l’il·lustrador Robert Campillo i el dissenyador Xavier Vila.

Posar en valor la cultura balear

L'objectiu del joc és “donar a conèixer la cultura de les Balears, amb cartes del joc que són personatges i menjars típics de les Illes”, explica. En aquest sentit, el jugador ha de constituir un exèrcit format per les cartes dels personatges bons, que són, entre d'altres: ensaïmada, arròs brut, els foners, o la cabra Myotragus balearicus. I, amb ells, ha d'intentar recuperar les Illes. A partir d’aquí, el jugador ha de circular pel taulell de joc, i depèn d’on caigui, pot agafar cartes per enfortir el seu exèrcit o bé treure a la llum un dels personatges dolents (guiris, Maria Enganxa…) i els ha de combatre per poder avançar i recuperar el pergamí màgic. I, així, restablir la pau a les Balears.

“Es pretén que el joc pugui entrar a les escoles pel seu contingut didàctic, com són les referències que es fan a l’origen dels personatges que hi apareixen, a com estan ubicades les nostres illes, o a conèixer diferents trets de les Balears. El joc pot ser treballat amb la metodologia ABJ (Aprenentatge Basat en Jocs)”, explica Toni Perelló.

Aïllats està pensat per a tot tipus de públic, especialment el familiar, “ja que pot ser una bona oportunitat per passar una estona divertida i tenir l’ocasió de comentar amb els més joves de la casa els costums i tradicions de ca nostra”, assegura Perelló. "Està enfocat a infants, a partir de vuit o deu anys. "Encara ho estam perfilant", assegura. Hi poden jugar de dues a quatre persones. Ara per ara, està en procés de prova, tant amb usuaris adults com amb nins. Amb l’objectiu de poder arribar a produir-lo, dia 1 de març aquests emprenedors mallorquins iniciaran una campanya de crowdfunding a través de Verkami, per poder finançar la fabricació d'Aïllats.

stats