Sector primari
Societat 26/09/2023

Agricultura prepara ajudes per al transport de la llet a la Península

Simonet detalla les accions impulsades per atendre la crisi ramadera provocada per Agama

2 min
Joan Simonet al ple del Parlament

PalmaEl conseller d'Agricultura, Joan Simonet, ha explicat aquest dimarts al ple del Parlament diferents mesures per atendre la crisi provocada per l'anunci d'Agama de reduir la compra de llet als ramaders mallorquins. En resposta a la pregunta plantejada per Carol Marquès, del grup socialista, ha explicat que ara mateix, i atenent les peticions dels ramaders afectats i de les organitzacions agràries que els representen, estan treballant en diferents mesures. Per una banda, han iniciat el disseny d'una línia d'ajuts específics per cobrir el cost del transport a la Península i a les altres illes, "encara que això es fa a mitjà termini. Però a curt termini ens hem compromès a treballar en el control estricte de la cadena agrària alimentària, vigilant que els contractes que es facin compleixin de manera estricta la llei, a més de col·laborar amb els consells per al compliment del percentatge de producte local, tal com marca la Llei de turisme.

Simonet ha manifestat la seva disconformitat amb les mesures que va donar a conèixer Agama, propietat del Grup Damm des de 2017, i ha explicat que així es va traslladar a l'empresa la setmana passada: "Els vàrem dir que la solució per a un grup com Damm no és reduir el volum de compra de llet, sinó intensificar la promoció del producte i el control de preus de venda al públic, que són bastant caòtics, des del nostre punt de vista".

Agama va anunciar dijous passat la reducció d'un 40% de la compra de llet a les granges mallorquines perquè asseguren tenir un excedent de 4,5 milions de litres de llet a l'any, per la qual cosa acumulen en sis anys més de sis milions d'euros de pèrdues.

Els col·lectius agraris de les Balears ja varen anunciar que farien el que fos necessari per evitar aquesta mesura, que suposarà “la mort del sector lleter de Mallorca”, i varen advertir de les conseqüències que això tindria per a cultius associats com el farratger i el de cereals.

Entre les propostes sorgides els darrers dies, hi ha la de l'Associació d'Empreses de Distribució d'Aliments i Neteja (ADED), que s'ha oferit a comercialitzar l'excedent de llet d'Agama. La idea seria comprar directament la llet als ramaders al preu establert de 0,53 cèntims, però per a això és necessari que Agama es faci càrrec de l'envasat. Joana Mascaró, secretària executiva de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), ha manifestat que "nosaltres estam molt agraïts per la proposta i per la seva voluntat de treure la llet. Per part nostra, sempre que els ramaders puguin treure la llet de les seves explotacions al preu de mercat actual, complint la llei de la cadena alimentària, perfecte. El que volem que quedi clar és que els ramaders ja fan tots els esforços possibles per ser competitius; més ja no es pot".

Finalment, el conseller ha anunciat que el mes de juny s'havien convocat les ajudes extraordinàries per les conseqüències de la guerra a Ucraïna i que ja s'han cobrat. En el cas dels ramaders suposa un total de 400.000 euros.

stats