Societat 03/08/2020

El Govern vol que la producció ecològica arribi al 25% el 2030 a les Balears

Actualment la superfície agrària útil és d'un 12,7% a les Illes

Ara Balears
2 min
Les actuacions es duran a terme conforme als protocols establerts per l'agricultura ecològica

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha encarregat un estudi per conèixer la realitat actual i el potencial econòmic, laboral i social de la producció balear ecològica. La intenció és arribar al 25% de la superfície agrària útil el 2030, que ara representa un 12,7%, segons ha informat el Govern en un comunicat aquest dilluns. El termini per presentar ofertes per fer l'estudi és fins al 10 d'agost. L'anàlisi s'ha de fer en 12 mesos i es licita per 46.311 euros.

Les conclusions han de servir per tenir una "radiografia" amb dades sobre el moviment econòmic que genera el sector. També les relacions comercials entre els operadors, la internacionalització, la professionalització del sector, el nombre de persones vinculades laboralment, les característiques específiques de les finques i les indústries i el grau d'autoabastiment d'aliment animal, entre d'altres.

L'estudi ha d'analitzar les particularitats de cada illa i el paper de cada subsector. Andalusia, el País Basc, Catalunya i el País Valencià ja tenen una diagnosi sobre el sector ecològic. Pel que fa a les Balears hi ha un treball fet del 2009 fet per l'Associació de Productors i Productores d'Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA).

Actualment a les Illes hi ha inscrites més de 35.000 hectàrees i 900 operadors, entre productors i elaboradors, i l'Arxipèlag són la segona regió espanyola amb més proporció de terreny inscrit, segons dades del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE), l'òrgan encarregat de la certificació dels productes ecològics.

Les finques ecològiques suposen el 12,78% de la superfície agrària útil de les Illes. Entre el 2017 i el 2018 es va produir un increment d'un 14% del nombre d'hectàrees i més d'un 7% del nombre d'operadors inscrits. L'objectiu de la Conselleria és doblar la superfície agrària útil en un termini de deu anys i arribar al 25%.

L'agricultura ecològica es caracteritza per combinar pràctiques i tècniques més respectuoses amb el medi ambient i el clima, la biodiversitat i el benestar animal per obtenir aliments de qualitat que responen a la demanda d'un creixent nombre de consumidors, segons el comunicat. A més, aquest mètode ecològic no fa servir fitosanitaris químics, fertilitzants de síntesi i tampoc permet l'ús d'organismes modificats genèticament. Aquest tipus d'agricultura és una de les "eines" que han de permetre assolir una agricultura amb baixes emissions contaminants i ser més eficient pel que fa a l'ús dels recursos naturals.

stats