Agricultura
Societat 27/03/2023

Els agricultors avisen: "Cultivam manco patata, ametla, blat i olives; ara sembram volts, watts i amperes"

El president de Camp Mallorquí, Miquel Gual, ha intervingut durant la visita del ministre d'Agricultura, Luis Planas, a la Cooperativa

ARA Balears
2 min
El ministre d'Agricultura, Luis Planas, escoltant les explicacions del president de Camp Mallorquí, Miquel Gual.

PalmaEl president de la Cooperativa Camp Mallorquí, Miquel Gual, ha aprofitat la visita d'aquest dilluns del ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per alertar de la pressió de projectes fotovoltaics sobre el camp de Mallorca "per fer-la productiva industrialment". "Collim menys patata, ametla, blat i olives; ara collim volts, watts i amperes", ha criticat el president de Camp Mallorquí, que empara més de 2.500 cooperativistes de l'illa.

Gual també ha advertit de les dificultats d'accés al sòl que sofreixen els agricultors de les Illes a causa de l'especulació immobiliària, especialment per part de compradors estrangers. "Els europeus volen comprar els nostres camps, no per conrear ni gaudir del nostre paisatge, la nostra tranquil·litat, clima o manera de viure. I estan disposats a pagar el que sigui necessari", ha subratllat en una intervenció davant el ministre.

El president de Camp Mallorquí ha criticat el "concepte de mentalitat urbanita de la propietat privada": "Estan posant, literalment, portes al camp", ha incidit, alhora que ha alertat que és "completament impossible" per a un jove agricultor "accedir a un tros de terreny, conrear-lo i amortitzar-lo" a menys que tengui "patrimoni familiar" heretat.

Un 48% més de fons per al sector

El ministre ha celebrat aquest dilluns que la nova Política Agrària Comuna (PAC) inclogui per primera vegada una regió de pagament específica per a les Balears, un fet que suposarà que el sector primari pugui rebre fins a un 48% més de fons d'ajuda directa que en el període anterior. A més, ha destacat que ara "el 99% dels agricultors veuran incrementada o mantinguda la quantitat que han rebut a conseqüència" d'aquesta novetat.

Cal recordar que l'aplicació de la nova Política Agrària Comuna (PAC) s'ha posat en marxa a partir de 2023 amb un pressupost de 30,4 milions d'euros per tenir en compte i compensar la insularitat del sector agrari de les Balears, on hi ha uns 5.300 perceptors d'ajudes.

stats