Societat 02/11/2021

Com afecten les desigualtats socials la salut dels palmesans?

El carrer del General Riera separa Palma entre els barris amb diferents índexs de mortalitat

2 min
Vista aèria de Palma

PalmaUna tesi de la UIB ha tombat la creença que tothom té les mateixes possibilitats de morir o emmalaltir i que el nivell de vida, el barri on vius i el teu estatus socials són intranscendents a l'hora de patir alguna patologia. Guillem Artigues Vives ha demostrat, a través d'estudis sociològics, que la desigualtat socioeconòmica influeix en la mortalitat dels residents a Palma.

Segons aquest estudi, el carrer del General Riera de Palma divideix en dos la ciutat. A una part –la dels barris de Ponent i el centre– el nivell de vida és més elevat i la taxa de mortalitat i malalties mortals és inferior. Per contra, a l'altra part –al districte de Llevant i Platja de Palma– aquest índex és més alt i la xifra de residents que moren a causa d'una malaltia, com el càncer, és molt més elevada. Tot i això, l'autor de l'estudi matisa que en les dues parts hi ha excepcions i que la divisió que fa el General Riera no és del 100% exacte, però sí que és molt significativa.

Per dur a terme aquest treball, l'autor ha estudiat el patró de la distribució geogràfica de la mortalitat de Palma entre els anys 1998 i 2015, i ha determinat la privació socioeconòmica dels anys 2001 i 2011, amb l'objectiu de descriure la correlació entre aquests dos factors. A més, Artigues ha calculat la raó de mortalitat estandarditzada de dones i homes de les causes principals de mortalitat i s'ha construït l'índex de privació mitjançant les variables instrucció insuficient, instrucció insuficient en joves, desocupació, ser treballador manual i assalariats eventuals dels censos poblacionals d'aquests anys.

Guillem Artigues Vives

L'autor sosté a la seva tesi que hi ha factors estructurals, com poden ser el sexe, la riquesa, l'estabilitat laboral..., que tenen un paper determinant en el fet que una persona mori o emmalalteixi. En l'estudi sosté que a les zones més vulnerables de Palma els residents tenen una barrera (econòmica, social o cultural) que els impedeix seguir un estil de vida i uns hàbits saludables. Aquests hàbits que venen condicionats pels factors socioeconòmics dels palmesans provoquen que una persona emmalalteixi d'una patologia o d'una altra i, com a conseqüència, marquen el risc de mort de cada palmesà.

Quines són les patologies més habituals als barris vulnerables?

Segons defensa l'autor a la tesi, als barris vulnerables o amb un nivell econòmic més baix les patologies que provoquen la mort més habitual entre els homes són el càncer d'estómac, el de pulmó i el de pròstata. En el cas de les dones, els càncers que provoquen un major percentatge de mort són el de còlon i el de recte.

La situació als barris més rics i amb uns indicadors sociodemogràfics més elevats és diferent. Tot i que en el cas dels homes els càncers que més morts han provocat són pràcticament els mateixos, en el cas de les dones aquests indicadors no coincideixen. Segons l'estudi, la causa més habitual de mort per a les dones que resideixen a aquests barris són el càncer de mama i el de pulmó.

stats