Societat 21/02/2020

La Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport de Palma convoca una protesta per al Dia de les Balears

Més de 130 entitats i 4.000 persones ja han donat suport a la campanya

Maria Fuster
2 min
La plataforma contra l'ampliació de l'aeroport amb el cartell de la convocatòria de la primera mobilització el dia de les Balears

PalmaLa Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport de Palma, que ja aglutina més de 130 entitats i 4.000 persones adherides, ha convocat una concentració davant la seu de la Delegació del govern espanyol, a Palma, coincidint amb el Dia de les Illes Balears. El seu portaveu, Gaspar Alomar, ha assegurat aquest divendres que "l'1 de març és la data idònia per reclamar la gestió directa dels ports i els aeroports". Alomar afirma que s'ha d'exigir, ja que "no pot ser que es plantegi des de Madrid una ampliació que aquí ningú vol".

Que la protesta es faci el Dia de les Balears i davant la Delegació del govern espanyol és significatiu: deixa clar que per a la Plataforma l'ampliació de l'aeroport és un assumpte de sobirania sobre el qual haurien de poder decidir els ciutadans de les Balears, i que no hauria de dependre d'allò que es decideixi des de Madrid.

La Plataforma reclama responsabilitats polítiques per l'ampliació i recorda que el 51% de la gestió de l'aeroport és d'Enaire, en mans del Ministeri de Transport, que "fa un any i mig que està en mans del PSOE". En aquest sentit, Alomar apunta que s'ha de demostrar aquesta fermesa que es planteja quan es parla d'emergència climàtica. I que espera que el Ministeri de Transició Ecològica tingui la mateixa sensibilitat que ha demostrat la Comissió de Medi Ambient de les Illes oposant-se al projecte. D'altra banda, Alomar ha assenyalat que valoren "negativament que la Comissió de Medi Ambient hagi accedit a les demandes d'Aena de retirar del seu ordre del dia la votació de l'informe desfavorable".

Sobre l'anunci d'Aena de reformular les obres l'ampliació, el portaveu de la Plataforma dubta que sigui possible fer-ho en el poc temps que hi ha disponible, creu que en dues setmanes només pot incorporar "maquillatge verd". Afirma que el Govern no s'ha de conformar amb un anunci per part d'Aena de facilitar l'arribada del tramvia" a l'aeroport i "d'elevar el consum energètic de Son Sant Joan provinent d'energies renovables".

Alomar també afirma que "l'exposició pública sembla una farsa", perquè creuen que "tot està fermat". Així i tot, no renuncien a continuar lluitant i assenyalen que si l'Executiu s'alinea amb els interessos d'Aena, s'hi posicionaran en contra. "Farem tots els esforços. Si ens hem d'oposar al Govern balear, ens hi oposarem", diu el portaveu, que també entén que s'hauria de replantejar tot el model econòmic de les Illes, ja que mostra "símptomes d'esgotament".

stats