Societat 09/03/2018

Els advocats de torns d’ofici reclamen una millora salarial

El col·lectiu d’advocats d’ofici es va concentrar ahir a les portes dels jutjats de la via d’Alemanya perquè consideren que no cobren a bastament

S. Vidal
2 min
Els advocats de torns d’ofici reclamen una millora salarial

PalmaFa 20 anys que reben el mateix salari i han sortit a denunciar-ho. El col·lectiu d’advocats d’ofici es va concentrar ahir a les portes dels jutjats de la via d’Alemanya perquè consideren que no cobren a bastament. “Són moltes hores de feina i molta atenció als ciutadans que no tenen doblers per pagar-se un advocat, però la remuneració no és adequada”, reclama Joan Verger Gomila, qui exerceix de portaveu.

Els advocats d’ofici depenen del Ministeri de Justícia perquè a Balears no hi ha transferència de competències. La seva remuneració l’estableix el reglament de justícia gratuïta, amb uns barems de l’any 2012. Segons Verger, es cobren 114 euros bruts per un dia de guàrdia, “que es pot allargar a dos dies”. Les comunitats que tenen les competències de justícia transferides, com ara Catalunya, el País Basc, València o Madrid, “cobren més del doble” per la mateixa feina, va dir respecte de la desigualtat territorial.

“Fa 20 anys que cobram igual, però el nivell de vida ha augmentat més d’un 300%. Estam cansats de fer un gran servei per res, com a mínim s’ha de doblar el sou. Volem més col·laboracions i que se’ns tingui més en compte”, va afegir.

Els torns d’ofici, en xifres

Hi ha prop de 750 advocats adscrits als serveis de Torn d’Ofici i de l’Assistència Lletrada al Detingut de Balears. El primer semestre de l’any 2017, aquests advocats varen atendre un total de 20.701 casos d’assistència jurídica gratuïta, cosa que suposà un increment d’un 11,36% respecte del mateix període de l’any anterior.

La mitjana de l’any passat és de 115 casos de justícia gratuïta diaris i de 3.500 casos mensuals a l’arxipèlag balear.

stats