Societat 09/07/2020

Les administracions es coordinen en un pla per posar fi a les festes il·legals

Els inspectors de la CAIB i dels consells, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local intervindran i sancionaran els incompliments de la normativa

Maria Llull
2 min
Xalet de Calvià on s'havia preparat una festa il·legal

PalmaLa consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, ha presentat aquest dimecres el pla del Govern per posar fi a les festes il·legals a les Balears, que es durà a terme en coordinació amb el govern espanyol, els consells i els ajuntaments. A partir d'aquest cap de setmana hi haurà un equip format per inspectors de la Comunitat Autònoma i els consells –aquests darrers amb competències en turisme–, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local que treballaran per localitzar i sancionar els incompliments de la normativa que, previsiblement, el Consell de Govern aprovarà aquest mateix divendres, en què s'especificarà quines seran les quanties de les multes. El que sí que se sap, de moment, és que la mascareta serà obligatòria a tot l'espai públic, independentment de la distància de seguretat, i que no complir aquesta norma implicarà una multa de 100 euros.

Segons ha explicat Castro, l'operatiu i les inspeccions seran "permanents per a tot l'estiu", en totes les Illes i en qualsevol horari del dia. Es vigilarà el compliment dels aforaments permesos per les autoritats sanitàries, els horaris, la distància de seguretat i l'ús obligatori de les mascaretes. "L'objectiu prioritari és la seguretat pública", ha dit Castro, qui ha indicat que "fins avui s'han rebut un total de 41 avisos per aglomeracions a l'112, 36 a Mallorca, 3 a Eivissa i 2 a Menorca.

També es posarà en marxa una unitat d'anàlisi per detectar amb antelació les festes il·legals i tenir temps de demanar les autoritzacions judicials en cas que sigui necessari entrar a domicilis particulars. "El decret que prepara el Govern no pot establir les entrades als domicilis particulars, sinó que s'ha de demanar una autorització judicial amb antelació", ha comentat Castro. La consellera espera també que el règim sancionador que aprovarà l'Executiu tingui "un efecte dissuasiu".

D'altra banda, el secretari general de la Delegació del govern espanyol a les Balears, Ramon Morey, ha assegurat que l'Executiu té "tot el suport i la col·laboració per al compliment de la normativa" i ha advertit que la pandèmia "no ha acabat". "No és un espectacle de ficció. És la pura realitat i tots som responsables de ser víctimes o culpables", ha comentat. A més, Morey ha assegurat que, en cas que manquin policies locals en els municipis, "la Guàrdia Civil donarà els suports necessaris".

El batle de Palma, José Hila, ha considerat que "no es poden posar en perill vides per passar una bona estona en una festa", i menys ara que es torna a "posar en marxa l'economia". "Qui no ho respecti, rebrà una sanció com a conseqüència".

Calendari de festes patronals

D'altra banda, Castro també ha explicat que la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears ja té el calendari que el Govern ha elaborat amb les previsions de totes les festes. "Hi ha el compromís que, amb una setmana d'antelació, el batle o el regidor de seguretat es reuneixin amb un tècnic d'emergències per tractar els casos concrets", ha afegit.

stats