Els acusats per la mort en Es Pinaret es pensaven que hi havia alarma d'incendis

Els guàrdies civils que participaren en la investigació afirmen que ni el matalàs ni la cel·la complien les normes de seguretat

L'exdirectora del centre de menors Es Pinaret i l'antic cap de manteniment, acusats d'homicidi imprudent per la mort d'un intern de 17 anys que va cremar un matalàs, han afirmat aquest dilluns en el judici que desconeixien que l'alarma d'incendis no funcionava.

Els processats, per als quals la fiscalia demana dos anys de presó, han mantingut que mai no varen ser informats que a l'edifici Tramuntana del centre d'internament el sistema contra incendis estava inhabilitat quan l'octubre de 2015 un menor va cremar un matalàs, que no era ignífug, tot i que ells han afirmat que es pensaven que ho era.

Els guàrdies civils que varen participar en la investigació dels fets han indicat en la primera sessió de la vista, programada fins a divendres en el Jutjat Penal 7 de Palma, que l'empresa encarregada d'inspeccionar el sistema contra incendis havia alertat que estava fora de servei.

"Se sabia que no funcionava", ha afirmat l'agent instructor de l'atestat, qui també ha afegit que ni el matalàs (altament inflamable), ni la cel·la del menor (sense electricitat ni finestra, i amb els panys deteriorats) complien amb la normativa de seguretat d'aquest tipus d'instal·lacions.

El responsable del manteniment de la Fundació s'Estel ha confirmat que "per ordre de la direcció" es va retirar tot el cablejat de l'habitació del menor perquè havia intentat lesionar-se.

L'exdirectora, que duia un any en el càrrec quan es va produir l'incendi, ha assegurat que els informes d'incidències de manteniment no passaven per les seves mans i ha explicat que el jove mort estava tancat a la seva habitació perquè el dia abans li havien trobat llumins, que estan prohibits.

L'educadora ha justificat la retirada del cablejat per l'intent de suïcidi, però ha afirmat que posteriorment en va demanar la reposició, i ha assenyalat que encara que l'habitació havia de disposar de timbre d'avís, "no totes en tenien".

L'instructor de l'atestat ha exposat que, segons els indicis recollits per la Guàrdia Civil, el jove va morir cremat per la falta d'alarma i perquè quan els responsables de la seguretat varen ser conscients de l'incendi no varen poder entrar a la cel·la perquè el pany es va deformar per la calor i els va costar accedir per la reixa corredissa de la finestra a causa d'alguna fallada en el seu pany.

El guàrdia que va fer les comprovacions de l'escenari del succés ha indicat que va constatar el mal estat dels tancaments de la porta i de la reixa exterior, també ha detallat que el matalàs no solament no era ignífug, sinó que era d'escuma i que ni tan sols tenia funda, i que la instal·lació del sostre per a l'extracció de fums estava sense connectar.

EDICIÓ PAPER 16/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF