Societat 31/05/2022

L'acusat d'abús sexual a una anciana de La Bonanova diu que ho va fer perquè consumia

La Fiscalia demana set anys de presó per al jove, qui ha reconegut els fets tot i no tenir "molts records"

ARA Balears
3 min
Imatge de l'acusat durant el judici aquest dimarts a l'Audiència de Palma.

PalmaLa Secció Primera de l'Audiència de Palma ha acollit aquest dimarts el judici contra un jove de 27 anys acusat d'abusar sexualment d'una anciana de 95 anys que cuidava a la residència de La Bonanova. L'acusat, per al qual la Fiscalia demana set anys, ha assegurat que va cometre els fets –l'agost del 2019– perquè "fumava molta marihuana i bevia molt d'alcohol" i ha reconegut que n'està "molt penedit".

El jove ha demanat perdó a la família i, tot i estar d'acord amb l'escrit d'acusació de la Fiscalia, ha puntualitzat que no té "molts records". "Record que vaig dur l'anciana a l'habitació per allitar-la, la vaig girar, li vaig canviar el bolquer i va començar a masturbar-me", ha relatat en resposta a les preguntes del Ministeri Fiscal. Sobre això, ha argumentat que "estava amb depressió sense tractar, fumava molts de porros i bevia molt d'alcohol per no estar malament; a més, prenia pastilles que agafava de La Bonanova".

Davant les preguntes del seu advocat, el jove ha destacat que en aquell moment vivia amb una companya de feina que estava en una situació personal "molt dolenta". "Aquell dia vaig començar a prendre cerveses abans d'anar a la feina, de camí cap allà em vaig preparar un porro i després em vaig endur més marihuana per fumar a la feina. A més, em vaig medicar perquè no em trobava bé", ha recordat.

Va demanar assistència mèdica

L'endemà dels fets, el processat va explicar els fets a la seva família i amics. "Per com em miraven i el que em deien, vaig decidir que no estava bé allò que havia fet, així que o m'ingressaven a un hospital o em llevava la vida", ha assenyalat. De fet, el jove ha indicat que va anar a Son Espases i Son Llàtzer per demanar que el tractassin i va ser allà on va confessar el que havia fet. "Vaig demanar disculpes a la víctima i totes les vegades que fes falta", ha afirmat.

En la seva declaració final, el jove ha dit que està "molt penedit" dels fets i ha afegit: "Només vull demanar disculpes a la família". Per la seva banda, el pare del processat, que ha assistit com a testimoni en el judici, ha subratllat que "ara" veu millor el seu fill, però que quan van passar els fets estava "molt descontrolat i nerviós".

Una companya el va descobrir

Si bé el judici ha quedat vist per a sentència, la Fiscalia ja ha decidit davallar de deu a set anys la seva pena de presó en les conclusions finals. Els fets pels quals jutgen el jove, contractat com a auxiliar d'infermeria de la residència, van ocórrer el 31 d'agost del 2019, quan l'home estava a l'habitació de la víctima de 95 anys, la qual estava postrada al llit a causa de la seva demència. Aleshores, segons l'escrit de la Fiscalia, el cuidador va aprofitar les tasques diàries d'higiene per davallar-se els pantalons i introduir-li el penis a la vagina fins que una companya el va sorprendre.

Aquesta mateixa companya ha declarat durant el judici que el va veure damunt l'anciana, abusant d'ella, i ho va comunicar a una superior el dilluns següent. Tant la metgessa com la infermera han admès que l'anciana tenia danyats els genitals i, a més, li van trobar restes de semen. No obstant això, la direcció de la residència no va posar el cas en coneixement de la justícia perquè, segons ha dit la testimoni, el treballador va admetre els fets i el van acomiadar.

Atenuants

L'advocat de la defensa ha utilitzat aquest fet per demanar una rebaixa de la pena de presó a un any i nou mesos, basant-se en tres atenuants, un d'ells de confessió. "Es va iniciar el procediment per una telefonada de Son Espases a la Fiscalia perquè el jove ho digué quan va anar a l'hospital perquè es volia llevar la vida", ha justificat. A més, ha demanat que es tingui en compte l'atenuant de l'addicció a les begudes alcohòliques i drogues tòxiques, així com la de la reparació del dany.

En el primer cas, el lletrat ha recordat que les proves pericials confirmen que l'encausat consumia una mitjana –cada dia– de 15 litres de cervesa i 10 porros, juntament amb pastilles ansiolítiques. "Era un còctel Molòtov, que havia d'explotar i va explotar", ha afegit. En el segon cas, l'advocat ha subratllat que l'acusat ja ha consignat 10.000 euros i ha demanat que la responsabilitat civil quedi fixada en aquesta quantitat. No obstant això, la Fiscalia xifra la quantitat en 30.000 euros, de la qual haurà de respondre l'asseguradora o, subsidiàriament, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), responsable de la residència.

stats