Infància
Societat 13/03/2023

L'acollida per a menors de l'IMAS, blindada amb un concert de quatre anys

Amb el concert de 208 places residencials, s'assoleix una fita històrica després de 15 anys de lluita del tercer sector

3 min
L’IMAS ha previst una inversió de 26.325.516,68 € per a la concertació de l’acolliment residencial bàsic els propers quatre anys i de 744.566,28 € per a l’especialitzat per a adolescents embarassades o amb infants al seu càrrec.

PalmaL'acolliment residencial de menors que no poden viure amb els seus familiars queda blindat durant quatre anys a Mallorca amb un concert històric amb el tercer sector, que feia 15 anys que lluitaven per aquesta fita. Aquest és el resultat, a efectes pràctics, de l'acord que han signat l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) amb les entitats del tercer sector aquest dilluns, que marca un fet històric. Amb la signatura s'han concertat per primera vegada 208 places de dos serveis d'acolliment residencial: 202 per al servei bàsic i 6 per al servei especial per a adolescents amb mesura de protecció que estan embarassades o tenen fills i/o filles a càrrec seu.

L'IMAS ha previst una inversió de 26.325.516,68 € per a la concertació de l'acolliment residencial bàsic els propers quatre anys i de 744.566,28 € per a l'especialitzat per a adolescents embarassades o amb infants a càrrec seu. Aquesta inversió preveu un increment anual del preu per plaça en ambdós serveis fins a arribar als 189,69 € per plaça en acolliment residencial bàsic l'any 2026 (un 16,3% més que l'any 2022) i als 179,40 € en l'acolliment especialitzat (un 18,3% més que el 2022). Igualment, s'han incrementat les ràtios amb quatre educadors socials per cada vuit infants.

Amb la concertació d'aquests serveis, l'IMAS vol facilitar la continuïtat dels professionals al servei i afavorir així la complicitat entre ells i els joves amb l'objectiu d'oferir una atenció més personalitzada i garantir el seu benestar, oferint-los un entorn segur i estable, al més semblant possible a una llar. A més, en el cas de l'acolliment residencial bàsic també s'ofereix a les famílies un model d'intervenció educativa per afavorir les relacions familiars i fer possible la reunificació familiar. El mateix en el cas del servei d'acolliment residencial especial on, a més, es treballen les capacitats parentals de les adolescents.

Cal recordar que a banda de les 208 places d'acolliment residencial que s'han concertat avui, l'IMAS gestiona directament 69 places a sis centres propis. Igualment, a partir de l'abril concertarà altres 58 places de l'acolliment residencial especial d'Alta Intensitat per garantir així la continuïtat d'aquest servei.

A l'acte de signatura hi ha estat present la presidenta de la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i Adolescència (FEIAB), Magela Sosa, així com representants de les onze entitats amb qui es concerten aquests dos serveis. Aquests són: Grup d'Educadors de Carrer i Treball per a Menors (8 places), Padre Montalvo (20 places), Institut de Treball i Serveis Socials (16 places), Fundació Aldaba (24), Fundació Natzaret (34), Comunitat a Palma Religioses Terciarias Trinitarias/Llar El Temple (40), Fundació Amés (16), Fundació Minyones (24) i Fundació Diagrama Intervenció Psicosocial (8), a més de la Fundació Solidaritat Amaranta, amb 12 places concertades en el servei d'acolliment residencial bàsic i 6 de l'acolliment residencial especial.

Una lluita històrica

En aquest sentit, la presidenta de la FEIAB ha declarat: "És un moment històric. Des de fa 15 anys treballam amb la idea de tenir una relació amb l'administració basada en els concerts. Hem passat per diverses legislatures i sempre hem tingut concerts provisionals. En aquest moment poder-ho concretar dona estabilitat i també ens ha possibilitat millorar el sector, i millorar les condicions laborals dels educadors i educadores socials que són els que tenen el pes de tirar endavant la vida d'aquests joves.

Per la seva banda, la presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso, ha destacat que amb aquest acord s'arriba a una meta d'un camí engegat "l'inici de la legislatura amb l'elaboració d'un reglament que fixàs uns criteris i requisits comuns i garantís la qualitat de l'acolliment a centres. El 2021 vàrem aprovar aquest reglament, un dels pocs d'aquestes característiques que hi ha a Espanya". Així mateix, la presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha reivindicat que amb aquesta mesura queda blindada "una política social", de la mateixa manera que van fer amb "el pacte d'atenció a la discapacitat o amb les residències concertades per a persones amb dependència".

stats