Societat 25/11/2021

Un accident mortal posa el focus sobre la seguretat laboral a la central nuclear d'Ascó

Un bomber de la planta mor a causa d'una descàrrega inesperada de diòxid de carboni fora de la zona radiològica

ARA
3 min
Una ambulància entrant ahir  la planta nuclear d'Ascó

BarcelonaAccident mortal a la central nuclear d'Ascó, on ahir al vespre va morir un dels bombers de la planta per una descàrrega inesperada de CO₂ –s'utilitza contra els focs perquè extingeix l'oxigen– durant la recàrrega d'un sistema contra incendis. La víctima s'hauria desplaçat fins al lloc de l'accident per ajudar els companys de la brigada que feien tasques de manteniment. L'accident va deixar tres persones més ferides de poca gravetat per la inhalació de diòxid de carboni. La Guàrdia Civil ja ha obert una investigació sobre els fets, que van passar fora de la zona radiològica i mentre la unitat 1 de la central, que és on hi va haver l'accident, està aturada pels treballs de la 28a recàrrega de combustible.

El telèfon 112 va rebre un avís ahir quan faltaven pocs minuts per a les set del vespre que hi havia un incident que comprometia la seguretat de treballadors de la planta, com confirmen des dels Bombers. El cos hi va desplaçar set dotacions i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) en va mobilitzar quatre més per atendre els ferits. Els cossos d'emergència van comprovar que no hi havia més persones a la zona i van traslladar els ferits a l'Hospital de Móra d'Ebre. La víctima mortal és un home de 46 anys i l'incident es tracta com un accident laboral.

L'Associació Nuclear Ascó - Vandellòs II ha expressat les seves condolences a la família en un comunicat i apunta que manté oberta la seva pròpia investigació per aclarir els fets. L'empresa defensa que l'accident no va comprometre en cap moment ni la seguretat de les instal·lacions ni el medi ambient. Consultada per aquest diari, declina donar més detalls de com es va produir la descàrrega fins que no ho determinin les investigacions, però sí que apunta que no sembla que es produís a causa d'un incendi.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ja ha rebut la notificació de la mort per part del titular de la central nuclear Ascó I. Segons la investigació, la víctima s'hauria desplaçat fins a la cota +35 de l'edifici per ajudar la resta de companys de la brigada, que estaven fent feines de manteniment en el sistema de protecció contra incendis. Segons el CSN, en el moment de la notificació la central nuclear es trobava en mode 3, amb el reactor parat i amb una temperatura mitjana del refrigerant en valors nominals. L'ens classifica l'accident amb nivell 0 a l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

La Guàrdia Civil ha iniciat la investigació sobre l'accident amb la declaració de testimonis, si bé encara es troba en una fase preliminar. Segons han informat a Efe fonts de la investigació, el cos ha assumit la investigació per aquest accident mortal, en col·laboració amb el CSN, perquè la planta d'Ascó, com totes les centrals nuclears, és una infraestructura crítica.

La UGT demana seguretat

Qui ja ha cridat a posar el focus sobre la seguretat laboral a les plantes nuclears és el sindicat UGT, que ha urgit les diferents administracions a aplicar mesures que garanteixin la seguretat laboral dels treballadors i ha qualificat d'"inadmissible" que les empreses "segueixin considerant" aquesta qüestió "un tema secundari, innecessari i un destorb mentre segueixen augmentant els seus beneficis".

El sindicat emplaça les diferents patronals del territori a fer "un pas endavant" i implicar "activament" les empreses en la prevenció de riscos laborals. Suggereix formacions "reals i continuades" a les plantilles, i que es respecti i es valori la figura del delegat de prevenció. També ha demanat als empresaris que no ignorin els possibles riscos laborals que hi pot haver a les seves empreses. Fonts de la UGT apunten que s'haurà d'aclarir per què es va produir la descàrrega de CO₂ i per què els afectats no van ser a temps de fugir. El sindicat CCOO ha convocat un minut de silenci a les dotze d'aquest dijous davant la nuclear. Els sindicalistes han assegurat que "vetllaran per aclarir les circumstàncies" del succés.

stats