Societat 30/11/2019

Acaba la quarta temporada consecutiva d'huracans a l'Atlàntic més activa del normal

Aquest any s'han arribat a batejar 18 ciclons tropicals

Oriol Rodríguez
1 min
Imatge de satèl·lit del dia 3 de setembre d'aquest any, on es veien les tempestes tropicals 'Fernand' i 'Gabrielle' i l'huracà 'Dorian'

BarcelonaLa temporada d'huracans a l'Atlàntic, que té el tret de sortida l'1 de juny, està a punt d'acabar. Oficialment ho farà avui. Al llarg dels últims sis mesos s'han arribat a batejar un total de 18 ciclons tropicals, incloent-hi sis huracans, tres dels quals de categoria 3 o superior en l'escala Saffir-Simpson.

Els tres huracans més forts d'enguany han sigut el Dorian, l'Humberto i el Lorenzo. En el cas de l'Humberto cal recordar que ha sigut el segon huracà més intens registrat a l'Atlàntic, pel que fa al vent, i comparteix posició amb l'huracà del Dia del Treballador del 1935, el Gilbert (1988) i el Wilma (2005).

Es tracta de la quarta temporada seguida en la qual hi ha hagut més activitat de l'habitual. Des que es tenen registres, l'única altra vegada que s'han encadenat quatre anys consecutius amb una activitat més alta del normal va ser el període entre els anys 1998 i 2001. De mitjana se sol posar nom a 12 sistemes tropicals, 6 dels quals assoleixen la categoria d'huracà i 3 són de categoria 3 o superior.

A la llista de noms publicada a principis de maig tan sols han quedat sense fer-se servir Tanya, Van i Wendy. En cas que s'haguessin hagut d'utilitzar i n'hi hagués hagut més, s'hauria hagut de fer servir el nom de les lletres de l'alfabet grec per anomenar els següents, començant per l'Alpha. Caldria recular fins a l'any 2005 per trobar-se amb aquesta situació.

La llista de noms proposats per l'Organització Meteorològica Mundial per a batejar els ciclons tropicals a l'Atlàntic d'aquesta temporada; els que s'han fet servir estan ratllats de vermell
stats