Societat 27/04/2022

Absolen la metgessa i l'infermer acusats de la mort d'Alpha Pam

Ni la Fiscalia ni les defenses dels sanitaris hi veien indicis de delicte

2 min
El servei d'Epidemiologia de l'IB-Salut no identificà Alpha Pam fins que era mort

PalmaEl jutjat Penal número 6 ha absolt aquest dimecres la metgessa i l'infermer acusats de la mort d'Alpha Pam –un home d'origen senegalès mort a Mallorca el 21 d'abril del 2013 per una tuberculosi no diagnosticada. Ambdós facultatius van atendre Pam el 5 d'abril del 2013, quan va acudir a Urgències. Ni la Fiscalia ni les defenses dels sanitaris hi veien indicis de delicte, mentre que l'acusació, sostinguda per la família de la víctima, demanava per a ells un any de presó i tres d'inhabilitació.

Davant la notícia, l'acusació particular ja ha decidit que recorrerà davant l'Audiència contra la resolució, segons ha informat Europa Press. L'advocada de la família de Pam ha assegurat que el resultat absolutori era quelcom que esperaven, sobretot pel fet de ser una causa "tan complicada".

La lletrada considera que la sentència recull de manera "exhaustiva" les declaracions dels testimonis, però creu que no s'ha valorat correctament l'atenció que va rebre Pam. "No pot ser que la conclusió sigui una sèrie de fatalitats, la imprudència hi és, no ho hem pogut demostrar en primera instància, però ho intentarem en la segona", ha declarat.

Segons la resolució judicial, ambdós processats han de ser absolts perquè no queda provat que quan Alpha Pam va acudir a l'Hospital d'Inca presentàs el volant redactat pel centre de salut de Can Picafort, el qual indicava que havia estat en contacte amb tuberculosos i que s'havia de fer una radiografia de tòrax. La sala també considera que no s'ha demostrat que aquesta informació es pogués consultar des del servei informàtic de l'hospital.

Així, la jutgessa contempla que en la fase de triatge Alpha va informar que havia estat en contacte amb persones amb tuberculosi, perquè ja estaven sanes i entén que no existeixen proves que esmentàs o mostràs el volant. A més, la sentència revela que quan va ser atès, Pam tenia tos de diversos dies i mal de coll, per la qual cosa li van diagnosticar una bronquitis, sense que quedàs demostrat que comentàs la possible tuberculosi.

Els fets

Els fets jutjats aquest abril van ocórrer el 2013, quan Pam va acudir al centre de salut de Can Picafort acompanyat d'un amic seu i va ser derivat a l'Hospital d'Inca perquè li fessin una valoració i radiografia del tòrax amb la finalitat de confirmar o descartar el contacte amb tuberculosi davant la simptomatologia que presentava. En el full de derivació d'Atenció Primària de Can Picafort, la facultativa adscrita al centre va fer constar una diagnosi de contacte amb tuberculosos, així com la seva derivació a urgències de l'Hospital Comarcal "per a 'rx tòrax' i valoració, atès que hi havia hagut un brot de 'tbc' a Can Picafort i se sospitava que aquest en fos el cas primari".

L'acusació assegurava en aquest sentit que dies després Pam va acudir al centre hospitalari amb el full d'Atenció Primària, però que li van denegar l'accés a urgències perquè no tenia la targeta sanitària. L'afectat va acudir novament a l'hospital el 5 d'abril i va ser atès després de 40 minuts d'espera. Segons la denúncia, l'assistència mèdica va durar cinc minuts i li van diagnosticar una bronquitis. Finalment, el 21 d'abril, Pam va morir al seu domicili per tuberculosi, segons l'autòpsia.

stats