TRANSPORT
Societat 07/12/2018

Ábalos promet 100 milions per ampliar el metro i fer un tramvia

El ministre i Armengol ho acordaren així aquest divendres

Kike Oñate
2 min
Ábalos promet 100 milions per ampliar el metro i fer un tramvia

PalmaEl ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha promès aquest divendres en la seva visita a Palma que el govern espanyol aportarà 100 milions d’euros en un període de deu anys per cofinançar l’extensió del metro de Palma fins al Parc Bit i l’hospital Son Espases, a més de connectar amb un tramvia el centre de Ciutat i l’aeroport de Son Sant Joan. Aquests projectes formen part del nou Pla Director Sectorial de Mobilitat de les Illes Balears elaborat per la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

El ministre i la presidenta del Govern, Francina Armengol, en una reunió celebrada aquest divendres al Consolat de Mar, acordaren que entre el mes de gener i febrer de l’any 2019 se signarà el conveni que contemplarà aquestes inversions estatals.

Ábalos emmarcà el conveni ferroviari en el futur Règim Especial de les Balears (REB), l’aprovació del qual no va voler assegurar que es dugui a terme abans que finalitzi aquest any. Tot i això, va voler destacar que mesures com les inversions en ferrocarril podrien tancar-se abans que s’aprovi la llei de compensació dels perjudicis de la insularitat.

D’aquesta manera, el ministre va deixar clar que la dotació del conveni no estarà supeditada a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat de 2019, i emfatitzà que aquesta contribució materialitza el compromís del govern espanyol amb “el desenvolupament de les infraestructures”, previstes al Pla de Mobilitat de l’executiu autonòmic.

Altres assumptes tractats

Pel que fa a la negociació dels continguts concrets del REB, Ábalos va recordar que ja està pactada la inclusió en la futura llei del descompte del 75% en els vols i les rutes marítimes interinsulars i amb la península, mesura que beneficia els residents de l’arxipèlag. També es formalitzarà el compromís de reclamar a la Unió Europea la supressió de les restriccions per a les subvencions del transport apel·lant a la necessitat de compensar els sobrecostos “del fet insular”, segons va indicar. També va afegir que l’Estat ja ha enviat una carta amb aquestes reivindicacions a la Comissió Europea. El ministre de Foment també va fer referència a altres actuacions del seu departament, com l’aportació de 34,6 milions d’euros per a programes que tenen com a objectiu afavorir l’accés a l’habitatge que el Govern balear complementa fins als 56 milions d’euros.

A més, va destacar el “desbloqueig” del conveni amb l’Ajuntament d’Eivissa per a la construcció d’habitatges protegits a Can Escandell, la inversió de 187 milions d’euros a l’aeroport de Sont Sant Joan fins a 2022 i el proper contracte per a la ruta d’obligació de servei públic Menorca-Madrid.

Francina Armengol agraí el “suport de l’Estat al desenvolupament de les infraestructures de transport”, l’agilitació de l’entrada en vigor del 75% de descompte aeri i el compromís de cofinançament de noves línies ferroviàries.

stats