Salut diu que la vacuna de la grip ofereix una "protecció parcial" davant el coronavirus

La consellera Patricia Gómez fa una crida a la població de risc a participar en la campanya d'enguany, que comença el 19 d'octubre

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha presentat aquest divendres la campanya de vacunació de la grip i ha subratllat que enguany, en plena pandèmia de covid-19, és "especialment important" que els grups de risc hi participin. "Se sap que la vacuna de la grip ofereix una protecció parcial davant del coronavirus", ha dit, i ha subratllat que el coronavirus té "una incidència menor en les poblacions ben vacunades de la grip". A més, la consellera ha destacat que hi ha "tres vegades més mortalitat" quan les persones s'infecten de les dues malalties –grip i coronavirus–.

Salut distribuirà enguany 262.710 dosis de vacunes contra la grip. El Govern n'ha comprades 180.000 i la resta les ha facilitades el Ministeri de Sanitat. La campanya de vacunació començarà el 19 d'octubre i durarà fins al 4 de desembre, encara que ja s'han començat a vacunar les persones que viuen a residències i els professionals sanitaris.

Pel que fa als col·lectius de risc, inclouen les persones majors de 65 anys, persones amb malalties cròniques, dones embarassades, cuidadors de malalts, infants i gent gran, professionals sanitaris i personal que ofereix serveis de resposta ràpida a la comunitat, com ara bombers i policies. Sobre la possibilitat d'incloure els infants com a col·lectiu a vacunar, la coordinadora de Vacunes, Antònia Galmés, ha destacat que sí que estan cridats a fer-ho els infants de risc, però també ha indicat que "enguany hi ha hagut una gran demanda per les complicacions del covid-19" que ha fet que sigui molt difícil "disposar de vacunes suficients per incloure'ls".

Com que es preveu que enguany hi hagi una demanda més gran per vacunar-se, Gómez ha anunciat que els centres de salut obriran dos caps de setmana per atendre tothom: el del 24 i 25 d'octubre, i el del 31 d'octubre i 1 de novembre. 

La consellera també ha explicat que no totes les dosis seran iguals. N'hi ha 4.800 amb una millor protecció que seran per a les persones de més de 65 anys que viuen en residències. 35.500 dosis de vacuna potenciada, però amb una protecció menor que les anteriors, seran per a les persones grans que no estan a residències. També hi haurà 212.940 dosis de la vacuna amb 4 components –dos virus gripals A i dos virus B– per a la resta de la població. Fins ara, ja s'han distribuït 110.000 dosis. En cas que sigui necessari, la Conselleria també té disponibles 9.470 dosis d'una vacuna amb tres elements –dos virus gripals A i un virus B–.

L'any passat es varen vacunar a les Balears 135.741 persones, un 45,7% de la població que va estar cridada a fer-ho. Gómez ha indicat que enguany la crida a vacunar-se va dirigida a gairebé 366.000 persones. "Ens agradaria arribar al que recomanen els estàndards", ha afegit. Les recomanacions assenyalen que el percentatge òptim és del 75% en el cas dels majors de 65 anys, el 65% en el de malalts crònics i dones embarassades i 75% pel que fa a professionals sanitaris.

La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, també ha volgut posar l'accent sobre les mesures de protecció davant del coronavirus, les quals també "protegiran de la grip". Font ha fet referència a la distància, rentar-se les mans i evitar compartir utensilis i roba, entre d'altres.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF