El PP impedeix al Senat elevar fins al 75% el descompte als vols amb la Península

Ciutadans s'hi ha abstingut i tota l'esquerra, llevat d'EH Bildu, ha votat a favor de la proposta defensada pel PSOE

El ple del Senat ha rebutjat una moció presentada pel PSOE en la qual s'instava el govern central a elevar al 75% el descompte de resident dels territoris extrapeninsulars en els vols amb la Península. Així ho ha confirmat a l'ARA Balears el gabinet de premsa de la Cambra Alta.

La moció ha estat rebutjada amb 147 vots en contra (PP i Partit Aragonès), sis abstencions (Ciutadans, EH Bildu, Foro i UPN) i 104 votos a favor, els de tota l'esquerra, llevat d'EH Bildu, i els nacionalistes bascos, catalans i canaris.

La iniciativa demanava al govern l'aplicació de l'obligació de Servei Públic en les connexions dels territoris extrapeninsulars.

La primera trobada entre els governs de les Illes Balears, Canàries, Ceuta i Melilla –mantinguda a Palma la tardor passada– va permetre consolidar una estratègia comuna dels quatre territoris extrapeninsulars per plantejar davant l’Estat millores en la connectivitat que permetin equiparar els drets de mobilitat dels ciutadans i empreses d’aquests territoris amb els de la resta d’Espanya.
 
L’increment del descompte de resident del 50% al 75% en les connexions amb la Península i la subvenció del 100% de les taxes aeroportuàries varen ser dues de les mesures més importants que varen consensuar els quatre governs i que se sol·liciten de manera conjunta davant l’Estat.
 
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat de les Illes Balears, Marc Pons; el vicepresident i conseller d’Obres Públiques i Transports del govern de Canàries, Pablo Rodríguez; el conseller de Foment del govern de la ciutat autònoma de Ceuta, Néstor García, i el viceconseller de Turisme del govern de la ciutat autònoma de Melilla, Javier Mateo, varen firmar una carta conjunta adreçada al ministre de Foment, Iñigo de la Serna, en la qual informen de les conclusions de la trobada i sol·liciten una reunió conjunta amb l’objectiu d’iniciar una negociació perquè l’Estat adopti les mesures que necessiten els ciutadans d’aquests territoris.
 
La primera trobada entre els quatre territoris extrapeninsulars va ser ideada, segons el Govern, "amb vocació de continuïtat" i, de fet, es va acordar la creació d’un comitè permanent de les regions extrapeninsulars que permetrà seguir l’execució del full de ruta comú que s’han marcat els quatre governs.
 

 

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF