Monàrquics i antimonàrquics reben a crits la família reial

Els primers han donat suport als reis i els altres els han escridassat

Dues concentracions, una de monàrquics i l'altra d'antimonàrquics, han rebut a crits la família reial davant el palau de l'Almudaina. Centenars de persones esperaven els reis amb banderes espanyoles i mallorquines ubicades entre la plaça de la Seu i la porta de la Catedral, on Felip VI i la reina Letícia han baixat del cotxe per saludar la gent concentrada. A l'altre extrem, al carrer del Mirador de la Seu, els contraris a la Corona han xiulat i escridassat contra la presència dels monarques, tot i que quasi no se sentia des d'on el rei saludava la gent. De fet, des de l'organització han criticat que la Policia Nacional els hagi pres un megàfon i els pals de les banderes, tot i que "la manifestació estava autoritzada amb temps".

"Espanya no es ven, Espanya es defensa", "No som fatxes, som espanyols" i "Felip, tranquil, Mallorca està amb tu" cridaven la trentena de monàrquics que s'han reunit a l'Hort del Rei abans de pujar al palau, on s'han mesclat amb altres persones, entre els quals hi havia turistes. L’arribada del rei Felip VI amb la seva mare i la reina Letícia també ha estat marcada per aplaudiments i crits a favor del monarca. D'altra banda, els manifestants antimonàrquics convocats per l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) han cridat a favor dels presos polítics i de la independència. De fet, la presència d'estelades ha estat predominant sobre les republicanes, i també s'han sentit crits com ara: "Els Borbons als taurons" i "Marivent, casal popular". 

L'acte contrari als reis ha estat convocat per Arruix Borbons, Arran, ERC, Anticapitalistes, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, CUP Palma i el Sindicat d'Estudiats dels Països Catalans. Mateu Xurí, Biel Majoral, Balti Picornell, Maribel Servera i Aurora Jhardi hi han estat presents. Així mateix, els manifestants que volien donar suport a la Corona han estat convocats per Societat Civil Balear, Hermandad Nacional Monárquica, la Federación de Vecinos de la Ciudad de Palma, Foro Balears, Mujeres en Igualdad i l'Institut Balear de la Família amb el suport de Vox.

Cal recordar que les entitats monàrquiques varen convocar la manifestació per fer front als antimonàrquics perquè darrerament hi ha hagut grups que han mostrat "disconformitat" amb la Corona espanyola. Encara que des de Societat Civil Balear, Hermandad Monárquica Española i Foro Monárquico varen assegurar que només volien "donar la benvinguda als reis", varen convocar al mateix lloc i hora que la protesta antimonàrquica, que s'havia anunciat prèviament. 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF