Societat 27/03/2020

Salut admet que la compra de material centralitzat per Madrid genera problemes

La Conselleria destaca també que en un dia hi ha hagut un augment del 70% d'altes de malalts que tenien Covid-19

Maria Fuster
4 min
Ingressen un posssible malalt de coronavirus a Son Espases

PalmaJavier Arranz, portaveu del Comitè de Gestió del coronavirus, ha admès en la roda de premsa d'actualització de dades que les compres centralitzades de material de protecció del Covid-19 per part del Ministeri generen problemes. D'altra banda, Arranz ha destacat que en un dia s'ha incrementat un 70% el nombre de pacients que han superat o estan en la fase final de superació de la malaltia. "El percentatge d'altes va en augment, fet que és un bon indicador de l'evolució de l'epidèmia", ha dit.

El portaveu de la Conselleria ha recordat que el sistema sanitari d'Espanya està descentralitzat i que les comunitats autònomes tenen els seus proveïdors, fet pel qual "és veritat que intentar fer-ho de manera centralitzada port donar problemes". D'altra banda, Arranz ha assenyalat que aquest sistema pot tenir avantatges com per exemple per adquirir els kits de diagnosi ràpid, "perquè no és una compra que facem habitualment". Posteriorment, ha explicat que "el Ministeri va rectificar i va donar la possibilitat que les comunitats autònomes mantinguéssim els nostres contactes i en aquest sentit estam treballant".

En relació amb la compra de material per part del Govern balear, Arranz ha declarat que "fa estona que feim gestions per comprar directament a un proveïdor de confiança". Així, diu que s'han posat en contacte amb empreses xineses i esperen que "ens uns dies es concretin". Assegura, però, que "és difícil saber si les negociacions arribaran a bon port". A més, ha dit que la intenció és consolidar la relació amb aquestes empreses perquè es puguin fer "compres de manera programada". Arranz afirma que les negociacions es concretaran aquests pròxims dies.

Augmenten les altes

Javier Arranz, portaveu del Comitè de Gestió del coronavirus, ha destacat com a data positiva que en un dia les altes han passat de 39 a 67, cosa que significa un augment del 70%, com s'ha apuntat anteriorment.

Entre les persones que estan en fase de superació de la malaltia, ja que han tornat a ca seva, es troba Jac Piazzolla, que va concedir una entrevista a l'ARA Balears quan estava ingressat a Son Espases.

Arranz ha explicat que el darrer procediment per donar l'alta estableix que el malalt ha de donar negatiu només una vegada; llavors no li cal aïllament i pot continuar amb la seva vida com la resta de persones. I també es considera l'alta quan ja no presenta cap símptoma, tot i que encara sigui positiu; llavors ha de realitzat catorze dies d'aïllament a casa seva.

Un motiu pel qual a les Balears s'incrementen les altes, segons Arranz, és que el "nivell de transmissió no és el de Madrid ni el de Catalunya, no hi ha tanta pressió en el sistema sanitari". En aquest sentit, manté que els pacients arriben abans i "això permet que l'evolució sigui bona". Així mateix, creu que el servei de les UVAC permet abaixar la sobrecàrrega dels hospitals.

UCI, hospitalitzats i UVAC a les Illes

El Ministeri de Sanitat ha informat aquest divendres que hi ha confirmats 755 casos acumulats de coronavirus a les Illes Balears, la qual cosa representa un increment del 14,3%. Fins ara, s’han registrat 26 morts i 67 persones s’han curat. El total de positius actius, actualment, és de 662. D'altra banda, el portaveu de la Conselleria ha informat que ara mateix hi ha 339 persones hospitalitzades amb Covid-19, 72 de les quals són a l'UCI.

El total d'ingressats a Mallorca ascendeix a 308, 49 dels quals són a cures intensives i la resta són seguits per les Unitats Mòbils de Seguiment de la Covid-19 (UVAC). A Menorca hi ha tretze persones al Mateu Orfila, vuit de les quals són a l'UCI i 25 a les UVAC. Mentre que a Eivissa, a Can Misses s'atenen 29 persones amb coronavirus, dotze de les quals són a l'UCI. N'hi ha tres a la residència Nostra Senyora del Rosari i 25 són ateses a domicili per les UVAC.

Quant a la situació en els hospitals, a Mallorca, a l’Hospital Universitari Son Espases hi ha 110 pacients amb coronavirus ingressats (17 a l’UCI); 62, a Son Llàtzer (15 a l’UCI); 11, a l’Hospital Comarcal d’Inca (5 a l’UCI), i 20 més, a l’Hospital de Manacor (4 a l’UCI). Creu Roja té, així mateix, 25 pacients positius per coronavirus a la Policlínica i Sant Joan de Déu, 13.

En relació amb les clíniques privades, a Mallorca, a la Policlínica Miramar hi ha 11 pacients (3 a l’UCI); a la Clínica Juaneda n’hi ha 3, i a l’Hospital Quirón Palmaplanas hi ha 27 pacients (5 a l’UCI). L’Hospital de Llevant en té 1.

A Menorca, hi ha 13 persones amb coronavirus a l’Hospital Mateu Orfila (8 a l’UCI). També hi ha 25 persones en seguiment per part de les UVAC.

A Eivissa, hi ha 29 persones a l’Hospital Can Misses (12 a l’UCI). Altres 23 persones reben atenció de les UVAC. També a la Policlínica Nuestra Señora del Rosario hi ha 4 pacients (1 a l’UCI).

Pel que fa al ritme de creixement de casos, des de la conselleria de salut s'ha informat que durant aquesta setmana s’ha alentit i ha seguit evolució següent: de diumenge a dilluns, els contagis augmentaren un 20 %. De dilluns a dimarts, l’increment va ser del 19 %. De dimarts a dimecres, del 17 %; de dimecres a dijous, del 17 % i de dijous a avui, del 14,3 %.

Sanitaris

Així mateix, en la roda de premsa s'ha fet saber que a les Illes Balears 137 professionals sanitaris han donat positiu de Covid-19 (124 a Mallorca, a 8 Menorca i 5 a Eivissa). A més, n’hi ha 430 (375 a Mallorca, 40 a Menorca i 15 a Eivissa) que estan en vigilància activa.

stats