DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NINA EN LA CIÈNCIA
Societat 10/02/2018

Donar visibilitat a la dona i crear referents femenins en la ciència

“Les dones troben barreres que dificulten la seva presència en el món científic”

Maria Cifre
3 min
Quant al percentatge de dones dedicades al món científic a les Illes Balears, és un dels més alts de l’estat espanyol.

PalmaL’any 2015 l’ONU va declarar el dia 11 de febrer Dia internacional de la dona i la nina en la ciència amb l’objectiu d’acabar amb les diferències entre homes i dones en l’àmbit científic.

L’any següent, el 2016, va néixer a escala estatal el projecte 11 de Febrer per tal de promoure les diferents activitats relacionades amb la commemoració d’aquest dia. Ambdues iniciatives estan enfocades a donar visibilitat a les dones cientifiques i fomentar l’interès de les nines per la ciència, la tecnologia i l’enginyeria.

En la mateixa línia, a les Balears aquest cap de setmana i el següent s’hi fan les segones jornades amb motiu del Dia internacional de la dona i la nina en la ciència, unes jornades organitzades per la plataforma 11FBalears en les quals s’han implicat gestores d’I+D+i, investigadores i educadores de diferents organismes i institucions.

“Actualment, les dones troben diferents barreres que dificulten la seva presència en el món científic”, explica la coorganitzadora del programa, Rosa Maria Rodriguez. “Les investigadores es troben, moltes vegades, amb un camí molt incòmode per arribar als càrrecs de responsabilitat i han de fer front a comportaments discriminatòris per part de caps de laboratori i comitès avaluadors o que seleccionen personal i ofereixen financiació. Aquestes dificultats que fan que, a vegades, les dones abandonin la seva carrera científica”, afegeix Rodríguez.

Quant al percentatge de dones dedicades al món científic a les Balears, és un dels més alts de l’Estat. Les xifres són del 45%, però tot i això, els alts càrrecs continuen estant ocupats gairebé exclusivament per homes. A escala estatal, un 79% dels catedràtics d’universitats públiques són homes i només un 21% són dones. Tot i que a les aules de les universitats els percentatges de matrícules són equitatius entre homes i dones, fins i tot en carreres com biologia, farmàcia, medicina o nutrició la presència de dones és més freqüent que la d’homes.

La primera passa per combatre aquest sostre de vidre, que a vegades és vist des del punt de vista de la discriminació de gènere, és analitzar les dades i reconèixer la situació de les dones. “Alguns miren cap a una altra banda o posen en dubte el valor de les dades, tot i que saben que la prioritat de l’Espai Europeu d’Investigació, H2020, és la igualtat de gènere” explica Rodríguez.

La solució, segons Rodríguez, és implantar polítiques d’igualtat degènere en I+D+i i implicar diferents sectors com ara l’educació, la investigació i els mitjans de comunicació perquè les nines puguin tenir models de refèrencia femenins en el món de la ciència. “També hauríem d’elaborar recursos per gestionar el talent femení i rescatar les científiques i investigadores que han marcat la història de la ciència”, assenyala Rodríguez.

11FBalears

“Com a coorganitzadora del programa 11FBalears, m’agradaria destacar l’esforç i la dedicació de totes les entitats implicades a l’hora d’organitzar el programa d’activitats”, assenyala Rodríguez. La programació d’activitats en commemoració del Dia internacional de la dona i la nina en la ciència començà ahir amb un monòleg-espectacle i una taula rodona. Al debat es va parlar sobre la línia que separa els gèneres femení i masculí en el sector de la ciència. Hi varen participar Roberta Zambrini i Beatriz Morales de l’IMEDEA, CSIC-UIB; Alicia Sintes i Mar Leza de la UIB; Salud Deudero del Centre Oceanogràfic de les Balears i Dora Romaguera de l’IdISBa, CIBER-OBN.

Avui d’11 a de 12 h, al CaixaFòrum de Palma, tindrà lloc Cites ràpides amb científiques, en el qual participen 30 investigadores.

La programació continuarà dissabte que ve, dia 17 de febrer, amb el taller Django Girls, que es realitzarà a l’edifici Jovellanos de la UIB. El taller està enfocat a les dones, perquè puguin iniciar-se en el món de la programació, aprenent els fonaments de la programació Phyton. Un total de 13.000 dones a escala estatal han pogut fer-ho gràcies als prop de 2.000 tallers Django Girls organitzats en diferents indrets d’Espanya en els darrers tres anys.

Científiques en Xarxa

A més, des del passat 24 de gener i fins el proper 11 de febrer, es duu aterme una campanya de visibilitat a través de les xarxes socials. El funcionament de Científiques en Xarxa és senzill. Es tracta de publicar una fotografia a les xarxes amb les etiquetes #11FBalears i #mujeresSTEM11F.

stats