Societat 06/09/2019

Desforestar per instal·lar-se al bosc (protegit) d’un altre

El responsable de Territori del Consell d’Eivissa explica que ja es coordinen amb els ecologistes per identificar irregularitats urbanístiques

Inma Saranova
4 min
Desforestar per instal·lar-se al bosc (protegit) d’un altre

EivissaUn veí de Sant Josep ha alertat d’un nou exemple de mals usos del terreny rústic a Eivissa. “Vaig veure en una foto aèria recent del meu terreny una clariana que no havia vist fins a aquest moment i vaig anar fins al lloc, on em vaig trobar tot l’embull muntat”, diu el pagès propietari dels terrenys, que prefereix que no se’n publiqui el nom real i anomenam Carles. L’‘embull’ era una tenda, una iurta com les dels nòmades de l’Àsia central, de com a mínim deu metres de diàmetre sostinguda sobre una tarima de fusta i camuflada enmig del bosc, situat en una Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI).

Al costat de la parcel·la on s’ha instal·lat la iurta, n’hi ha una altra amb una caseta prefabricada usada com a habitatge per al personal de servei dels seus veïns, que podrien ser els responsables d’aquesta nova instal·lació. Carles ja ho ha denunciat a l’Ajuntament de Sant Josep per la usurpació i ocupació dels seus terrenys, el desbrossament i tala d’almenys 200 metres quadrats de bosc protegit a la seva propietat, la construcció d’infraestructures per a ús residencial en sòl rústic, i el que és encara més inquietant, la realització d’un conjunt d’estructures amb material molt inflamable en una zona d’alt risc d’incendis forestals, incloent-hi instal·lacions elèctriques i de climatització. Cap d’aquestes construccions no està separada del bosc amb un terreny sense vegetació, una faixa que faci de tallafocs davant dels incendis, una mesura obligada als habitatges a zones forestals.

Tot i que Carles ho ha denunciat a l’Ajuntament, el Consistori encara no li ha contestat. De fet, fonts de l’Ajuntament de Sant Josep han comunicat a l’ARA Balears que l’administració competent en disciplina urbanística del sòl protegit és el Consell d’Eivissa. Tot i això, en el tancament d’aquesta edició la denúncia encara no s’ha traslladat al govern insular, perquè els tècnics municipals treballen per determinar si la construcció està en sòl rústic comú (competència municipal) o en sòl protegit (competència del Consell). Tot i això, segons es pot comprovar a la web d’Infraestructura de Dades Espacials del Govern, tot indica que es tracta d’un sòl rústic protegit qualificat d’ANEI i d’Àrea de Prevenció de Riscos (APR), per perill d’incendi. Segons fonts del Consistori, la Policia Local també ha fet dues inspeccions sobre el terreny i les actes corresponents s’adjuntaran a l’expedient del cas, que previsiblement es remetrà al Consell d’Eivissa.

Per part seva, el conseller insular de Territori, Mariano Juan, manté que fins que es comprovi si es tracta d’un espai protegit, l’assumpte és competència de l’Ajuntament de Sant Josep. En qualsevol cas, Juan explica que si l’expedient finalment arriba al Consell, es tramitarà des del nou Departament de Disciplina Urbanística i, immediatament, es decretarà la suspensió d’usos del terreny i s’instruirà un expedient que necessàriament acabarà en l’enderrocament. Segons Juan, la construcció no és legalitzable. “Una de dues: o l’enderrocament l’executa el propietari de la construcció o el durà a terme l’administració de manera subsidiària i en reclamarà les despeses a aquesta persona”.

Lluita contra les irregularitats

La Llei d’urbanisme de les Illes Balears, que va entrar en vigor al gener de 2018, va establir que les obres il·legals en sòl rústic ja no prescriuen. “Això significa que el Consell acabarà identificant-ne els infractors i, en qualsevol moment, es procedirà a l’enderrocament de les construccions il·legals”, manté Juan. Però alhora reconeix que, com que es tracta d’una normativa nova, caldrà esperar per saber quina efectivitat té per dissuadir els infractors.

El conseller Mariano Juan ha anunciat, a més, que el seu nou departament es coordinarà amb els ajuntaments i la Demarcació de Costes per posar les construccions il·legals en el punt de mira, i que aquest treball es durà a terme amb la col·laboració del grup ecologista GEN-GOB, amb el quals ja estan contrastant informacions. “Poden estar segurs que el Consell identificarà les irregularitats i ordenarà la suspensió cautelar d’ús d’aquestes construccions, i si no s’acata la mesura, anirà per la via penal per desobediència” adverteix el conseller. Apunta que “determinades infraccions administratives en sòl rústic, si es cometen en àrees protegides, poden ser considerades delicte i anar per la via penal, i les multes corresponents poden equivaldre al 300% del valor de la construcció”. El Consell d’Eivissa anima els veïns a col·laborar denunciant qualsevol irregularitat de què puguin ser testimonis.

Juan recorda, així mateix, que les faixes de protecció antiincendi són imprescindibles en qualsevol àrea de risc com aquesta, i a més, és necessari mantenir-les perquè siguin útils. “El problema és la falta de vigilància del manteniment d’aquestes faixes per part de les administracions competents”, remarca el conseller llançant una pedrada a la teulada del Govern.

El propietari dels terrenys també dispara contra les empreses de construcció i manteniment, que, assegura, no tenen escrúpols a l’hora de vendre els seus serveis tot i saber que estan construint en llocs protegits. “Actuen, cobren i es dediquen professionalment a això; la impunitat és total en aquests casos”, lamenta. El conseller Mariano Juan reconeix que hi ha moltes indústries complementàries que fan negoci a Eivissa gràcies a irregularitats com aquestes, encara que insisteix que la llei habilita a multar subsidiàriament també les empreses constructores en sòls protegits. “El que les empreses han de fer és sol·licitar tots els permisos al promotor i, en cas que no existeixin, no donar els seus serveis”, reitera Juan.

stats