El Copib titlla la sentència de La Manada de reculada en igualtat

"Com a societat hem de traslladar un missatge de condemna sense pal·liatius cap als qui exerceixen la violència sexual, en qualsevol de les seves formes, i de suport a les víctimes", ha reivindicat l'entitat

El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Balears (Copib) ha qualificat la sentència de La Manada de "una clara reculada en la lluita per la igualtat entre homes i dones" i ha criticat que ometi la violència estructural contra la dona i la tracti de forma aïllada.

L'entitat ha recordat en un comunicat que Espanya va subscriure el Conveni d'Istanbul en 2014, considerat el marc jurídic més complet per combatre la violència contra nenes i dones, i que defineix legalment la violació com les relacions sexuals sense consentiment.

Segons l'entitat col·legial, "la intimidació i la violència no s'exerceixen únicament de forma expressa, sinó que és més que suficient la posició estructural de força de l'home".

El Copib ha insistit que, en una societat en la qual "existeix una violència estructural contra la dona", el debat sobre la intimidació propicia la idea de la responsabilitat de la víctima a l'hora de protegir-se de la violació i "distreu el focus sobre el veritable agressor".

L'entitat ha assenyalat que a Espanya es denuncia una violació cada vuit hores, la qual cosa considera un indicador de la situació de violència estructural que sofreix la dona, que "té en aquest tipus d'agressions la seva expressió més extrema, estigmatizante i violenta".

"Com a societat hem de traslladar un missatge de condemna sense pal·liatius cap als qui exerceixen la violència sexual, en qualsevol de les seves formes, i de suport a les víctimes", ha reivindicat el col·legi de psicòlegs.

La violència "no s'exerceix únicament a través de la força física i el dany no és simplement dolor" i subratllen que l'argumentació recollida en la sentència de La Manada, especialment en el vot particular, naturalitza la violència sexual i descarrega l'enjudiciament en el comportament de la víctima, abans, durant i després de l'agressió. També han assegurat que la sentència omet que la violència forma part d'un sistema que legitima la dominació d'un gènere sobre l'altre.

El Copib ha reivindicat la necessitat de prevenir i educar des de la infància sobre sexualitat, què és violència sexual i què és agredir. Segons l'entitat, internet ha facilitat exponencialment l'accés, cada vegada més precoç, a contingut pornogràfic i a més extremadament violent, la qual cosa implica que els joves "construeixen la seva sexualitat a través de la objetualización de la dona, amb conductes masclistes i agressives que se sustenten en una societat patriarcal que els atorga una posició privilegiada".

L'entitat col·legial ha remarcat també que és "imprescindible" la formació en matèria de perspectiva de gènere dels professionals que treballen en el sistema públic, "especialment de la justícia, de la sanitat, de l'educació i dels serveis socials". Per ells, "ignorar el que implica la discriminació de la dona, situa en una posició d'absoluta injustícia i indefensió a la meitat de la població".

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF