Societat 06/10/2020

El Cercle d'Economia de Mallorca crea el web d'informació sobre covid-19 que el Govern no ha fet

L'entitat posa en marxa el 'Semàfor covid-19 Balears', amb gràfiques dinàmiques de la situació de la pandèmia a les Illes

E. Navarro
3 min
Un dels gràfics que conté la web del Semàfor covid-19 Balears del Cercle d'Economia.

PalmaEl Cercle d'Economia de Mallorca ha presentat aquest dimarts el 'Semàfor covid-19 Balears', un portal amb informació actualitzada sobre la pandèmia de coronavirus a les Illes que inclou gràfiques dinàmiques interactives. S'estructura a través de cinc indicadors clau: els casos per cada 100.000 habitants, la ràtio d'infecció, la ràtio d'ocupació de les unitats de cures intensives (UCI), la prevalença de la malaltia i la qualitat del sistema de salut. Cada indicador va acompanyat dels colors del semàfor: verd si la situació és bona, groc si és intermèdia i vermell si és dolenta. Aquesta qualificació es fa a partir de paràmetres europeus, i les dades que conté la web són sempre procedents d'organismes oficials, a escala autonòmica, estatal, europea i internacional.

Fins ara, no hi havia cap lloc web informatiu sobre coronavirus d'aquestes característiques a les Balears. El Govern té habilitada una pàgina on es pot consultar la informació bàsica –com ara les defuncions, altes i contagis per municipis–, però no indicadors epidemiològics com els del Semàfor. A més, el mapa de casos de covid-19 per municipis funciona amb xifres absolutes i no amb relació a la població de cada lloc, amb la qual cosa no informa de la incidència real dels contagis: com que a Palma hi ha més població evidentment sempre serà el municipi amb més casos i es marcarà amb un color més fosc.

El Govern també publica cada dia una nota de premsa en pdf amb alguns indicadors (aquí podeu consultar la d'aquest dimarts) com les noves PCR que donen positiu i la taxa de positivitat, però no és un sistema dinàmic i tampoc facilita comprovar l'evolució de la pandèmia. A més, el Servei d'Epidemiologoia publica informes periòdics molt detallats, però són dades per als professionals de la medicina i la recerca i no cerquen ser comprensibles per als ciutadans en general, surten cada una o dues setmanes i els criteris entre un informe i el següent poden canviar.

El Semàfor del Cercle d'Economia s'assembla més als complets portals de transparència i informació ciutadana d'altres comunitats, com la web DadesCovid.cat. Allà la Generalitat de Catalunya ofereix informació com el risc de rebrot, els ingressos hospitalaris i a l'UCI, la taxa de positius per cada 100.000 habitants, el percentatge de PCR positives... Tot, a més, es pot consultar dia a dia o per setmanes i en global, per vegueries i per comarques. A escala europea, d'una altra banda, destaca el portal sobre covid-19 del Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDPVC), molt complet i amb dades d'Europa i de tot el món, però que, precisament per la gran quantitat d'informació que inclou, pot ser complicat de consultar.

Per la seva banda, el nou lloc web del Cercle -que està en castellà i en anglès, però no en català- també inclou gràfics sobre l'evolució dels casos per cada 100.000 habitants en intervals de 7 i 14 dies –tal com recomana la UE– i fa una estimació dels 7 i 14 dies següents. La capacitat de resposta del sistema sanitari es mesura tenint en compte la mortalitat dels hospitals, i el personal sanitari, els nombre de sales d'operació, els llits d'hospital i els hospitals per cada 1.000 habitants. També el total de tomografies computada per milió d'habitants. Per últim, hi ha mapes amb la situació de la pandèmia a escala europea i internacional.

"És importantíssima una estratègia de comunicació i sensibilització, tant per a la ciutadania com per generar confiança a aquells que ens miren", ha dit el president del Cercle, José María Vicens, afegint que es tracta d'un projecte sense ànim de lucre i obert a col·laboracions, que vol posar a l'abast dels ciutadans, empreses i institucions informació "veraç, clara, senzilla i actualitzada", tant de l'evolució de la pandèmia en el territori insular com de la fortalesa i capacitat de resposta del sistema sanitari.

Vicens ha defensat que eines com aquesta poden ajudar a crear corredors segurs de turisme i evitar decisions com les d'Alemanya o Anglaterra de no recomanar viatjar a les Balears o imposar quarantena als ciutadans que vinguin de les Illes. En aquest sentit, el president del Cercle ha recordat que la Unió Europea acaba de proposar un nou codi comú que informi del risc sanitari dels països també amb el format del semàfor de colors.

stats